Mobile security: 10 tips om je smartphone veilig te houden

Redactie WINMAG Pro
Je smartphone bevat tegenwoordig minstens zoveel gevoelige informatie als je laptop. Als hackers toegang krijgen tot die data of je device wordt gestolen, hebben jij en je werkgever waarschijnlijk een groot probleem. Gelukkig zijn er zeker dingen die je kunt doen om de risico’s te beperken. Het lezen van deze tien tips is een uitstekend begin!

1. Houd je besturingssysteem en apps up-to-date

We weten dat het verleidelijk is om de update van je OS uit te stellen, want die melding komt nooit op een handig moment. Toch is het gebruiken van een oude versie vanuit security-oogpunt geen goed idee. Die update wordt niet alleen uitgerold voor een paar nieuwe features, maar ook om allerlei kwetsbaarheden te ondervangen. Dit principe gaat natuurlijk ook op voor apps. Update die dus regelmatig.

2. Stel een sterk wachtwoord en device wipe in

De meest voor de hand liggende manier om je smartphone te beveiligen is het instellen van een sterk wachtwoord. Kies voor een combinatie van cijfers, letters en symbolen, dan maak je het criminelen moeilijker om je wachtwoord te raden. Je kunt er ook voor kiezen om je data te versleutelen of na tien mislukte pogingen al je data te laten wissen. Het is dan wel zaak dat je je wachtwoord niet vergeet!

3. Kies waar mogelijk voor twee staps-verificatie

Je meest kostbare of gevoelige data, zoals creditcardgegevens en vertrouwelijke informatie over je bedrijf, verdient een extra beveiligingslaag in de vorm van twee-staps-verificatie. Er zijn voor alle platforms verschillende vormen die bijvoorbeeld werken via sms of e-mail. Je kunt ook een app installeren die tijdelijke codes genereert voor het verificatieproces, waarvan Google Authenticator voor Android en iOS het meest bekend en populair is.

4. Zorg ervoor dat je je device terug kunt vinden

Als je smartphone wordt gepikt, heb je diverse mogelijkheden om de dief aan te pakken. Gestolen Apple-devices zijn bijvoorbeeld via de iCloud of de Find my iPhone-app te lokaliseren en op afstand te vergrendelen, maar je kunt ook alle bestanden verwijderen. Android Device Manager doet ongeveer hetzelfde, maar dan voor Android-apparaten. Er zijn ook cross-platform-apps als Lookout en Cerberus die (tegen betaling) meer opties bieden.

5. Controleer de apps die je hebt geïnstalleerd

Het zou zomaar kunnen dat je onbewust apps hebt geïnstalleerd die een dekmantel zijn voor virussen of malware. Loop dus goed al je apps na en vis er niet alleen de apps tussenuit die je niet gebruikt en waarvan je geen idee hebt wat ze doen, maar controleer daarnaast of de bekende apps als Facebook en Twitter wel echt zijn. Je kunt overigens ook een securityapp downloaden die dit werk voor je doet.

6. Rooten of jailbreaken? Niet doen!

Het jailbreaken van je iPhone of het rooten van je Android-toestel geeft je meer controle over het OS, maar de ontwikkelaars stellen deze beperkingen ook in om je device en je data veilig te houden. Door ze te omzeilen, speel je hackers en malwareboefjes in de kaart. In het verlengde hiervan: download alleen apps uit de standaard appwinkel voor je platform, tenzij je de app voor honderd procent vertrouwt.

7. Gebruik antivirus en antimalwaresoftware

Is je laptop wel beschermd tegen virussen en malware en je smartphone of tablet niet? Dat slaat nergens op. Op Android-apparaten is beveiligingssoftware echt essentieel, want op dit os zien we een explosieve groei in het aantal bedreigingen, maar ook andere platforms hebben er baat bij. Zelfs als je heel voorzichtig bent, kan je device besmet raken. Er zijn gelukkig veel securityapps beschikbaar, zowel gratis als betaald.

8. Pas altijd op met openbare wifi-netwerken

Het is aantrekkelijk om gebruik te maken van gratis openbare wifi-netwerken, omdat je zo minder data verbruikt. Dit kan echter ook verkeerd uitpakken als er hackers meekijken. Verzend dus nooit onversleutelde data, want je weet gewoon niet hoe veilig de verbinding is. Vergeet ook niet dat veel populaire diensten geen encryptie gebruiken. Activiteiten waarbij je financiële gegevens verstuurt, zoals internetbankieren of online shoppen, raden we ten strengste af.

9. Zet wifi en bluetooth uit als je het niet gebruikt

Schakel je bluetooth uit als je het niet nodig hebt. Dat is verstandig, want anders stel je kwaadwillenden mogelijk in staat om in te breken op je smartphone. Koppel bij voorkeur ook geen nieuwe bluetooth-devices in het openbaar, zodat je niet per ongeluk het verkeerde apparaat toegang geeft tot je data, apps en instellingen. Zet om vergelijkbare redenen je wifi uit als je het niet gebruikt. Bijkomend voordeel is dat je batterij langer meegaat.

10. Wees voorzichtig met je data en maak backups

Bovenstaande best practices kunnen een hoop leed besparen. Maar de praktijk wijst uit dat cybercriminelen altijd nieuwe manieren vinden om toch te krijgen wat ze willen. Houd dus rekening met een worst case-scenario. Vraag je af of het wel echt nodig is om die belangrijke bestanden overal mee naartoe te nemen en maak geregeld backups van je data. Mocht het misgaan, dan blijft de schade in ieder geval beperkt.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie