Moet ik mijn computer repareren of recyclen?

Redactie WINMAG Pro
Begint je computer tekenen van slijtage te vertonen? Dan moet je proberen uit te vinden wat het probleem is, voordat je besluit het te repareren of een nieuwe te kopen. Onze gids helpt je door het proces.

De computer is voor de meesten van ons een onmisbaar onderdeel van het dagelijks leven. De meesten van ons gebruiken een laptop en vertrouwen er volledig op dat hij goed werkt en de taken kan uitvoeren die we moeten doen. Een computer die tekenen van storing begint te vertonen, kan tot frustratie en zelfs paniek leiden.

Routinematig onderhoud

Als je denkt dat het tijd is om te investeren in een nieuwe pc, is het verstandig om er vanaf het begin goed voor te zorgen. Regelmatig onderhoud kan de levensduur van je computer aanzienlijk verlengen.

Hier zijn wat tips:

  • Houd je computer uit direct zonlicht.
  • Houd eten, drinken en huisdieren uit de buurt van je computer.
  • Geef je computer een of twee keer per jaar een goede "voorjaarsschoonmaak". Fysiek, door stof te verwijderen en vingerafdrukken weg te vegen, en digitaal, door bestanden en programma's te verwijderen die je niet gebruikt.
  • Zet hem niet elke dag aan en uit, en laat hem niet constant in het stopcontact zitten.

Ontdek het probleem voordat je een nieuwe computer aanschaft

De gemiddelde levensduur van laptops is drie tot vijf jaar, afhankelijk van hoe de computer wordt gebruikt. Desktops hebben meestal een iets langere levensduur. De technologie gaat zo snel vooruit dat oudere machines problemen kunnen hebben met het installeren van nieuwe programma's of besturingssystemen. Slijtage, stof, switch Cisco en een gebrek aan geheugen of opslagruimte kunnen andere redenen zijn waarom je computer het moeilijk heeft.

Soms is het probleem eenvoudig te verhelpen en hebt je weer een goed functionerende computer die nog jaren meegaat. Andere keren is het rendabeler om de machine voor recycling te verzenden en in een nieuwe te investeren.

Als je computer een of meer van deze symptomen vertoont, wil je misschien actie ondernemen:

  • Alles duurt lang
  • Wanneer je computer er lang over doet om op te starten of af te sluiten, nieuwe webpagina's te openen of programma's uit te voeren, kan hij zonder stroom komen te zitten. Probeer programma's die je niet gebruikt te verwijderen en start je computer opnieuw op om te zien of hij sneller werkt. Als je het probleem niet zelf kunt vinden, stuur dan je computer terug voor service en schoonmaak.

Kan je computer niet bijwerken

Updates zijn belangrijk, vooral als het gaat om het besturingssysteem. Ze verhelpen bugs in vorige versies en voegen nieuwe functies toe. Oude software maakt je computer kwetsbaarder voor inbreuken op de beveiliging. Updates voor nieuwere programma's en besturingssystemen vereisen dat de computer aan bepaalde door de fabrikant gestelde eisen voldoet. Oudere machines zijn vaak niet compatibel met nieuwe systemen.

Problemen met gelijktijdige uitvoering van meerdere taken

Als je computer moeite heeft om tussen geopende programma's te springen of nieuwe software te downloaden, kan het zijn dat je RAM-geheugen bijna op is. Dit is het werkgeheugen van je computer, dat wordt gebruikt wanneer je computer aan staat. Voor het bekijken van een film of het spelen van een spel is bijvoorbeeld meer RAM-geheugen nodig dan voor het online lezen van het nieuws. Het is vaak mogelijk om de RAM-capaciteit van je computer te vergroten. Dit kan de levensduur van je PC verlengen en is dus een duurzamere keuze dan een nieuwe kopen, omdat de geheugencapaciteit het enige probleem is.

Je computer maakt lawaai

Een computer die veel lawaai maakt is een slecht teken. Als de ventilator begint te draaien zodra je de machine aanzet, kan dat een teken zijn dat de machine niet optimaal werkt of dat de luchtroosters verstopt zijn. Na verloop van tijd hopen stof en pluizen zich op in de computer. Er kunnen onderdelen van de harde schijf losraken en beginnen te trillen, waardoor lawaai ontstaat. Wat de oorzaak van het lawaai ook is, je moet hem laten nakijken om te voorkomen dat hij volledig vastloopt en je al je inhoud verliest.

Je computer is vol

Als je problemen hebt met het opslaan van nieuwe bestanden of als je computer trager wordt, kan het zijn dat je harde schijf vol is. Alle informatie op je computer die hij op dat moment niet gebruikt, wordt weggeschreven naar en opgeslagen op de harde schijf. Je kunt proberen bestanden, programma's en apps te verwijderen die je niet gebruikt. Je kunt ook overwegen grote bestanden op afstand op te slaan, bijvoorbeeld in de cloud, om ruimte op de harde schijf vrij te maken.

Je computer is warm

De meeste computers kunnen warm worden tijdens het gebruik, maar als je computer na verloop van tijd erg warm wordt, kan dit een teken zijn dat er iets mis is. Hoge temperaturen kunnen na verloop van tijd blijvende schade aan je computer veroorzaken. Oververhitting kan door verschillende dingen worden veroorzaakt, zoals stof dat de ventilatieopeningen verstopt, te veel programma's die tegelijk worden uitgevoerd, virussen of verouderde software. Als je niet zeker weet wat de oorzaak is van de oververhitting, moet je je computer naar de serviceafdeling brengen.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie