Nederland mogelijk eerste Europese land met hyperloop-testtraject

Peter Güldenpfennig
De Nederlandse overheid zou een éénmalige investering in het bedrijfsleven moeten doen om een testtraject voor de hyperloop op poten te zetten. Het traject wordt ontwikkeld door een start-up gelieerd aan de TUDelft.

Beeld: Ferrie Förster

Het testtraject moet bijvoorbeeld duidelijk maken hoe wissels werken wanneer er met grote snelheid gereisd wordt via de hyperloop, zo vertelt Diederik Samsom tegenover het Financieele Dagblad. Samson adviseert het team die de plannen van het testtraject willen uitvoeren.

Eerder dit jaar won een team van de TUDelft een SpaceX Hyperloop Pod Competition. Hieruit is een start-up gegroeid, Hardt, om een Nederlandse hyperloop-verbinding te realiseren.

Nederlandse Hyperloop

Het testtraject zal ongeveer vijf kilometer worden en kost rond de € 120 miljoen. BAM, Fokker, Movares, VDL en NS steunen de oproep. Eerder al investeerde NS in de start-up. Het testtraject zou gebouwd moeten worden nabij Lelystad.

afbeelding van Peter Güldenpfennig

Peter Güldenpfennig | Redacteur

Peter Güldenpfennig is vaste redacteur voor WINMAG Pro. Hij schrijft nieuws, analyses en achtergrondverhalen over mobility, gadgets, internet en software. Zijn interesses liggen bij sociaal-culturele aspecten van ICT in het algemeen, en gaming in het bijzonder.

Bekijk alle artikelen van Peter