Nederlandse bedrijven willen betere gegevensoverdracht

Redactie WINMAG Pro

Geautomatiseerde productielijnen, transportsystemen zonder bestuurder en mens-machine of machine-machine communicatie - dit alles is afhankelijk van een soepele gegevensoverdracht - idealiter in realtime. Zijn Nederlandse bedrijven op het gebied van verbindingsstandaarden toegerust om deze uitdagingen aan te gaan? En waar is de potentie voor verbetering? reichelt elektronik onderzocht deze vragen in een recent onderzoek onder 250 bedrijven.

bedrijven

Betrouwbaarheid, beveiliging en 5G - wat bedrijven willen

Verschillende verbindingsstandaarden optimaliseren de integratie van machines, sensoren, aandrijvingen en controllers, wat helpt om de efficiëntie te verhogen, industriële processen te optimaliseren en storingen sneller te diagnosticeren. Connectiviteit speelt dus een cruciale rol voor industriële bedrijven. Tegen deze achtergrond is het niet verwonderlijk dat Nederlandse bedrijven een hoge betrouwbaarheid (58%) en een hoge beveiliging (53%) vooral relevant vinden. Daarentegen is er minder vraag naar speciale capaciteiten zoals een hoge radiodekking (11%).

Daarom vertrouwen bedrijven vooral op wijdverspreide draadloze netwerken zoals Wi-Fi (80%) en Bluetooth (58%). Maar zelfs de nog relatief nieuwe mobiele communicatiestandaard 5G wordt al door ongeveer twee derde (65%) gebruikt en heeft daarmee zijn voorganger 4G (53%) ingehaald. Om alle technische specificaties af te dekken, wenden bedrijven zich tot hardware om het beste uit hun verbindingsstandaarden te halen. Hardwarevereisten die voor bedrijven in dit verband vooral belangrijk zijn, hebben betrekking op waterbestendigheid (53%) en stofbestendigheid (50%).

Firewalls worden bij bedrijven het meest gebruikt (52%), met de server en WLAN router op de tweede plaats met 50 procent en de LAN-kabel op de derde plaats met 46 procent van de respondenten.

Meer dan de helft blijft bij de huidige hardware - ondanks behoefte aan betere functionaliteit

Naast cyberaanvallen zijn er nog andere uitdagingen waar bedrijven mee te maken krijgen bij de verschillende interfaces voor het verbinden van apparaten en componenten. 82 procent geeft namelijk aan dat ze problemen ervaren met betrekking tot gegevensoverdracht. Voorbeeld zijn een te trage gegevensoverdracht (29%), of een onbetrouwbare verbinding (23%). Problemen doen zich ook voor als het systeem snel wordt overbelast met bijzonder grote hoeveelheden gegevens (21%) of er zorgen zijn over de beveiliging (19%).

Toch is 51 procent niet van plan om de komende twee jaar nieuwe investeringen in hun hardware te doen. De belangrijkste reden hiervoor is dat de oplossingen en de daarvoor benodigde uitbreiding, zoals het leggen van nieuwe kabels, te duur zouden zijn (60%). Duidelijke wensen van bedrijven om nieuwe technologie aan te kunnen schaffen zijn dan ook duidelijk: 40 procent wil lagere prijzen voor hardware. Verder ziet 37 procent graag een betere compatibiliteit van verschillende apparaten.

Trends als 5G, cyberbeveiliging en interoperabiliteit

Wat investeringen betreft, ziet 46 procent van de respondenten 5G voor mobiele communicatie als de standaard en zou hier ook in investeren. Ze hopen dat dit de prestaties van gegevensoverdracht zal verbeteren - een trend die 39 procent verwacht in de komende vijf jaar. Naast betere gegevensoverdracht zal volgens het onderzoek ook beveiliging een nog groter aandachtspunt worden (50%), wat de reden is dat 32 procent zou investeren in het uitbreiden van cyberbeveiliging. Op het gebied van hardware ziet 34 procent een betere interoperabiliteit tussen individuele componenten als een duidelijke trend.

"Het thema verbinding mag niet onderschat worden", zegt Thomas Kruse, productmanager voor netwerktechnologie bij reichelt elektronik. "Bedrijven zijn vandaag de dag goed gepositioneerd en waarderen betrouwbare datatransmissies. Dit is nog maar het begin. In de komende jaren zullen we grote veranderingen zien op dit gebied, geleid door het wijdverbreide gebruik van 5G. Deze protocollen voor gegevensoverdracht creëren veel nieuwe mogelijkheden voor bedrijven, maar dagen hen tegelijkertijd ook uit om opnieuw na te denken over hun eigen infrastructuur, inclusief hardware."

Lees ook: Worldstream treedt toe tot EuroISPA, ‘s werelds grootste branchevereniging van ISP’s | WINMAG Pro

Lees ook: 60% Nederlandse IT-leiders: digitale infrastructuur niet klaar voor volledige ondersteuning AI-technologie | WINMAG Pro

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie