Nederlandse IT-dienstenmarkt met 13 procent vooruit

Redactie WINMAG Pro

De wereldwijde markt voor IT-beheerdiensten (managed IT services) heeft een opmerkelijke sprong voorwaarts gemaakt en wordt in 2023 geschat op 472 miljard dollar, wat neerkomt op een groei van 12,7%. Vorig jaar realiseerden IT-dienstverleners een omzet van 419 miljard dollar. In Nederland was de managed services markt goed voor 7,9 miljard euro, of 13,3 procent hoger dan een jaar eerder. Ter vergelijking: de groei van IT-uitgaven wordt geschat op 3,5 procent. In totaal zijn er in Nederland 6.485 managed IT-dienstverleners. Dit alles blijkt uit een wereldwijd onderzoek van marktanalist Canalys in opdracht van Cisco.

Groei aangewakkerd door cyberbeveiliging, cloud en vraag naar flexibele IT-kostenmodellen

Een belangrijke reden voor de groei in 2022 en de verwachte groei in 2023 is de wereldwijde nood aan betere cybersecurity. Door een gebrek aan beschikbaar talent zien vele organisaties zich daarvoor genoodzaakt een beroep te doen op partners en managed services. Ruim de helft of 56 procent van de IT-kanaalbedrijven verwacht dit jaar een hogere omzet uit cyberbeveiliging.

"Technologie en met name cybersecurity neemt een steeds prominentere rol in de bedrijfsvoering van onze klanten. Ze verwachten van hun partners flexibiliteit, een snelle meerwaarde en moderne consumptiemodellen", zegt Daan de Groot, Head of Partner Organization bij Cisco Nederland. "We zien dat ons ecosysteem zich aanpast aan die nieuwe behoeften en uitdagingen. Maatwerk wordt modulair. We verwachten dat de flexibiliteit van managed services ook in Nederland voor meer innovatie zal zorgen. Het IT-kanaal heeft de sleutel in handen voor de digitalisering van Nederlandse bedrijven, wat de voorspelde groei van 13 procent in ons land weerspiegelt." 

Wereldwijde groei

Kanaalpartners kijken vol vertrouwen naar de toekomst. Tegen medio 2023 verwachtte 35 procent van de IT-dienstenleveranciers een groei van ten minste 20 procent in managed services voor dit jaar. Dit is een stijging van 8 procent in vergelijking met het voorgaande jaar, wat ook duidt op een bredere afname van managed services door klanten van elke omvang.

Naast cyberbeveiliging is ook het beheer van cloudinfrastructuur is een belangrijke groeimotor. Digitalisering gaat vaak gepaard met een overstap naar cloudtechnologie of met de integratie van gedistribueerde applicaties en services, wat soms enige complexiteit met zich meebrengt. Het verklaart de stijgende nood aan expertise: liefst 55 procent verwacht dat de omzet in dit segment in 2023 zal groeien.

Ten slotte verwachten managed service providers ook dat AI en duurzaamheid zullen bijdragen aan de omzetgroei voor 2023. Volgens het onderzoek geloven bijna zes op de tien partners (59 procent) dat AI kansen biedt voor nieuwe diensten. Daarnaast denkt 57 procent dat klanten bereid zijn om meer te betalen voor duurzame producten en oplossingen.

Gebaseerd op de enquêteresultaten voorspelt Canalys dat de inkomsten uit managed services tussen 2023 en 2025 wereldwijd met dubbele cijfers zullen groeien. In onze regio betekent dat een groei tot 12 procent, wat resulteert in een totaal van 122 miljard dollar.

“Onder invloed van platformdiensten en hardware-as-a-service zitten managed services in de lift in Nederland.  De hele IT-branche heeft bovendien voldoende volwassenheid bereikt om deze groeimotor draaiende te houden. De transitie van Cisco naar softwarediensten helpt ons daarbij als leverancier, waarmee de gehele leveringsketen klaar is voor de marktvraag. Het is dankzij de nieuwe softwareportals van Cisco dat we van onze diensten voor managed IT een speerpunt kunnen maken”, zegt Joris Leupen, CEO van Telindus Nederland. “De volgende jaren verwacht ik in Nederland een sterke toename van managed cybersecurity, met diensten voor onder meer security operations en managed detection & response. Ik ben ook van mening dat de recente investering van Cisco in ‘observability’ absoluut de stap in de juiste richting is. Cisco heeft inmiddels zelfs het meest complete securityportfolio in de markt.”

Aanvullende informatie over het wereldwijde onderzoek kunt u hier vinden.

Lees meer:

Lees hier: Apollo Tyres bouwt duurzaam nieuw bandenmagazijn in Enschede

Lees hier: De voordelen van meal preppen

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie