Netgear R7000, koning der routers

Geert van der Klugt
De oorspronkelijk Netgear R7000, in volledigheid gedoopt tot Netgear Nighthawk AC1900, stamt uit 2016. Inmiddels wordt de router door netwerkenthousiastelingen erkent als één van de toonaangevendste routerreleases van de afgelopen vijf jaar. Oud, maar goud: dit zijn de kwaliteiten waar routerfabrikanten vandaag de dag nog van kunnen leren.

2016 sloot af met een gigantische promotiecampagne en een langverwachte Europese release. Toentertijd piekten markttoppers als Linksys (met de EA6900) en ASUS (met de RT-AC68U) schijnbaar moeiteloos aan de top. Logischerwijs was Netgear zich daar als geen ander van bewust: de Netgear R7000 moest en zou knallen. Met succes.

LEES OOK: Het DNA van NETGEAR

Netgear R7000

In oogopslag lijkt de Netgear R7000 Nighthawk in geen enkele zin op zijn voorgangers. Dat rekenen we als pluspunt: terwijl Netgear’s routers al jaren bekend staan om handigheid en functionaliteit, verbond geen mens vóór 2016 het woord trendy aan één van zijn producten. Met zijn vlotte jasje, hoekige lijnen en matzwarte afwerking bracht de R7000 daar verandering in. De routerrelease deelde een concurrentieklap uit; zelfs het drietal dikke antennes oogt agressief.

Wél in de stijl van voorgangers: dimensies. Het gewichtige apparaat (750g) is één van de breedste populaire modellen tot nu toe (285mm x 184 mm x 50 mm). En terwijl we pagina’s lang door kunnen gaan over het uiterlijk vertoon – de uitstraling sprak nou eenmaal van een wending in richting, is het innerlijk logischerwijs wat trekt. AC1900 is een marketingterm, net zoals Linksys’ EA6900 en ASUS’ RT-AC68U. Het tweetal letters en viertal cijfers staat voor de inclusie van de Broadcam BCM4708A chipset. Die inclusie garandeerde twee jaar terug krantenkoppen: de chipset introduceerde namelijk ‘Turbo QAM’, de technologie waarmee 802.11n 2.4GHz-snelheden van 450Mbps naar 600Mbps worden gebumpt.

Beamforming

Beamforming, een relatief nieuwe technologie voor de tijd van release, staat de router toe de locatie van verbonden devices te herkennen en het signaal richting die locatie te versterken, in plaats van deze egaal te verspreiden. Bovendien voorziet de R7000 in WPA/WPA2, VPN- en gastnetwerkondersteuning.

Waar de RT-AC68U evengoed functioneert als routerbrug, is de R7000 veelal beperkt tot thuisgebruik. Goed, het model heeft zijn beperkingen, maar weet waar het voor gaat. Fabrikanten hebben de neiging om uitgaven te bloaten met onnodige meganetwerkfunctionaliteiten, om deze vervolgens aan gezinnen en families aan te bieden. Netgear niet: het model bevat geen onnodige aanvullingen, bevindt zich nog altijd in het topsegment van draadloze routers en introduceerde genoeg nieuws om zijn anticipatie waar te maken.

afbeelding van Geert van der Klugt

Geert van der Klugt | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Geert