‘Apple stevent met iCar af op crash’

De iCar een nieuwe succesvolle loot aan de Apple-boom? De prognoses zijn niet al te best.

Wat doet de Apple iCar?

De plannen van Apple om een eigen auto te ontwikkelen zijn gedoemd te mislukken, mede omdat het Amerikaanse bedrijf nauwelijks ervaring heeft in de autobranche en concurrenten als Google een fikse voorsprong hebben. Dat schrijft columniste Jessica Van Sack op de site van de Boston Herald.

Apple.Auto

​Vorige week werd bekend dat Apple onder andere de domeinen Apple.Car en Apple.Auto heeft geregistreerd, de zoveelste aanwijzing dat de iPhone-maker in het diepste geheim aan een zelfrijdende elektrische auto werkt. Volgens Van Sack is het misschien wel het meest ambitieuze project van Apple ooit, maar is de kans van slagen gering.  'Het wordt een puinhoop', verwacht ze. 

De journaliste stelt dat Apple helemaal geen verstand heeft van de auto-industrie en dat het bedrijf eigenlijk al veel te laat is. 'Google loopt een decennium voor. De zelfrijdende auto’s van Google hebben al twee miljoen testritten gemaakt en zijn ondanks dat nog steeds niet klaar voor de markt. Tesla Motors en de grote autofabrikanten zitten bovendien ook niet stil', aldus Van Sack.

Tesla-begraafplaats

Toch lijkt het erop dat Apple de automarkt wil veroveren. Zo heeft het diverse automotive-experts aangetrokken die bij Tesla, Volkswagen, Toyota en Honda op de loonlijst stonden. Binnen Tesla wordt Apple daarom spottend de ‘Tesla-begraafplaats’ genoemd. 'Als je het bij Tesla niet weet te maken, kun je altijd nog bij Apple aan de slag', zei CEO Elon Musk onlangs. 'Ik maak geen grapje.'

Van Sack vindt verder dat Apple en auto’s geen goede match zijn, omdat het concern zich vaak meer richt op de vorm dan de functie van zijn producten. 'Maar bij auto’s is toch het allerbelangrijkste dat ze goed werken. Wall Street mag dan elk jaar meer winst van Apple verwachten, het bedrijf moet echt zijn voet van het gaspedaal halen bij dit project, anders stevent het af op een crash.'
 
 

iCar van Apple een directe crash?
Mogelijk is de ontwikkeling van een eigen auto een hap teveel voor Apple.