‘Nieuwe browser voor Windows 10 krijgt grote veranderingen mee’

Het lijkt erop dat Microsoft afscheid neemt van het bekende Internet Explorer in Windows 10, dat later dit jaar moet verschijnen. De nieuwe browser, die de codenaam Spartan draagt, zou flink wat features van andere browsers overnemen.

Bronnen dicht bij de ontwikkeling van de nieuwe Windows-versie melden aan The Verge dat de nieuwe browser onder andere ondersteuning krijgt voor geschreven annotaties op webpagina’s, die met een stylus kunnen worden ingevoerd en naar collega’s of vrienden kunnen worden doorgestuurd. Deze nieuwe web note-dienst wordt aangedreven door Microsoft’s OneDrive cloudopslagdienst, waar een kopie van de webpagina wordt opgeslagen, die vervolgens kan worden verzonden. Zo kunnen meerdere mensen notities opslaan in hetzelfde document.

Cortana

Een tweede grote wijziging is het vervangen van de Bing-zoekbalk voor de integratie van digitale assistent Cortana. De digitale assistent, die ook al verkrijgbaar is op Microsoft-smartphones, kan via de adresbalk om extra informatie worden gevraagd over bijvoorbeeld vertrektijden van vluchten, de status van hotelboekingen en verzonden pakketjes. De verwachting is dat alle functies die nu aan de Bing-zoekdienst zijn verbonden worden overgenomen door Cortana.

Tabbladen

Ook de manier waarop tabbladen worden gegroepeerd wordt onder handen genomen, zodat gebruikers het overzicht niet verliezen wanneer ze meerdere tabbladen open hebben staan. Deze kunnen worden onderverdeeld in bijvoorbeeld privé- en werktabs. Volgens de bronnen zouden er ook plannen zijn geweest om persoonlijke thema’s te ondersteunen, maar zouden die zijn vervallen in de nieuwste versie van de browser.

Makkelijk te updaten

De nieuwe Spartan-browser wordt ontworpen om gebruikt te worden op zowel pc’s als tablets en smartphones. Door van de browser een Windows Store-applicatie te maken moet het voor Microsoft makkelijker worden om de browser snel en regelmatig van updates te voorzien. Overigens zal Internet Explorer volgens ZDNet niet helemaal verdwijnen uit Windows 10, om compatibiliteit met oudere versies te garanderen. Spartan wordt echter de primaire browser van de nieuwe Windows-versie.