‘Nieuwe Macbook Air stapt over op usb type-c’

Volgens insiders verschijnt er dit jaar een update voor Apple’s Macbook Air, waarmee het bedrijf afscheid neemt van veel verouderde standaarden. Hierdoor moet het nieuwe 12 inch-model dunner en lichter worden en het zou daarnaast een scherm met een hogere resolutie meekrijgen.

Volgens geruchtensite 9to5mac is Apple van plan om huidige standaarden als usb, sd-kaartsloten en de bekende Magsafe en Thunderbolt verbindingen te laten vallen om deze veranderingen te realiseren. Intern zou de nieuwe Macbook worden aangeduid als de ‘Macbook Stealth’. Ook zou de nieuwe Macbook Air gebruik gaan maken van de nieuwe type-c usb-standaard. Behalve de standaard koptelefoonaansluiting zouden alle andere verbindingen voortaan lopen via usb type-c.

Usb type-c

Deze nieuwe verbindingsstandaard is een behoorlijke upgrade ten opzichte van de huidige usb 2.0 en 3.0 standaarden. Niet alleen is de aansluiting kleiner en sneller, er kunnen ook beeldschermen mee worden aangestuurd. Volgens de nieuwste specificaties van de USB Foundation moet usb type-c zelfs kunnen worden gebruikt om computers van stroom te voorzien, waardoor ook de Magsafe-verbindingen kunnen komen te vervallen. Het allerbeste nieuws is misschien wel dat de usb type-c verbinding omkeerbaar is, dus dat je nooit meer zit te knoeien met het aansluiten van je usb-devices.

Flinke wijzigingen

Volgens de huidige geruchten worden de bezels van het scherm van de nieuwe Macbook Air smaller, waardoor de laptop niet alleen dunner wordt, maar in zijn geheel ook smaller dan zijn voorgangers. De nieuwe schermen hebben volgens de geruchten een resolutie van 2560 x 1600 pixels. Ook het toetsenbord en de trackpad gaan op de schop. De toetsen zouden dichter op elkaar liggen en de trackpad wordt langer dan in voorgaande modellen.

Dit is uiteraard allemaal speculatie, Apple heeft officieel nog niets onthuld over een eventuele nieuwe Macbook Air. Eerdere geruchten wezen echter ook al op flinke veranderingen aan de nieuwe Macbooks. De vraag is welke van deze veranderingen in de uiteindelijke versie komen.