10 Tips voor een sneller netwerk

Als je denkt dat je netwerk steeds trager wordt, dan heb je het mis. Je netwerk is nog net zo snel 'als toen', alleen zijn met de tijd je eisen steeds verder opgeschroefd, terwijl het netwerk alleen maar meer en meer wordt belast.

Bijna alle gegevensbestanden zijn enorm veel groter geworden. Om nog maar niet te spreken over jouw internetverbinding die tegenwoordig via snel adsl binnenkomt. Realiseer dat adsl de hle bandbreedte van 10 Mbit/seconde Ethernet compleet opslurpt.
Als je steeds vaker opvalt dat je eigen harde schijf vele malen sneller is dan het netwerk, wordt het tijd om in actie te komen!

Tip 1: Snelheid klokken
Een eerste eenvoudige test is het klokken van de gegevensoverdracht. Gewoon met de stopwatch. Je gebruikt een willekeurig bestand van zo'n 100 MB dat je van een werkstation naar de fileserver kopieert. Bij een 10 Mbit/seconde Ethernet-netwerk kun je rekenen op een kleine 3 5 minuten (= gemiddeld zo'n 300 tot 600 kb/seconde). Let wel, dat is nog redelijk vlot. Is jouw werkstation via een 100 Mbit/seconde Ethernet-verbinding aan je bedrijfsnetwerk verbonden, dan mag dezelfde overdracht 30 40 seconden duren (= gemiddeld zo'n 3000 tot 5000 kb/seconde). Haal je deze getallen? Dan is er niets mis met je netwerkinfrastructuur. Liggen de getallen lager? Dan zul je moeten ingrijpen!