2014: het jaar van de ssd

Hoewel solid state drives al decennia oud zijn, hield vooral de prijs wijde adoptie in de industrie tegen. De omslag lijkt dit jaar gekomen te zijn met een explosieve groei voor ssd-verkopen.

Volgens analistenbureau Futuresource Consulting is 2014 een recordjaar wat betreft ssd-verkoop. In zeventien EMEA-landen ziet het bureau een groei van 70 procent in het derde kwartaal van 2014 ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Dat komt neer op bijna 2,2 miljoen verkochte ssd's. Duitsland is de grootste markt met 30 procent aandeel in de verkochte units, gevolgd door Groot-Brittannië, Frankrijk en Rusland.

Ssd's ter grootte van 128Gb en 256Gb zijn het populairst, samen verantwoordelijk voor bijna 70 procent van de verkochte ssd's. Wat merken betreft zijn Samsung en Kingston het populairst, die samen een marktaandeel hebben van ruim 60 procent.

De verwachting is dat de verkoop van ssd's ook in 2015 zal toenemen. Reden hiervoor is ondermeer dat prijzen nog meer zullen gaan dalen dan ze al deden, aldus Futuresource.