2015 recordjaar voor smartphonemarkt

Er zijn wereldwijd nog nooit zoveel smartphones verscheept als in 2015. Vooral het Chinese Huawei deed goede zaken op de smartphonemarkt.

Smartphonemarkt groeide flink

Er is in 2015 wereldwijd een recordaantal van maar liefst 1,43 miljard smartphones verscheept, ruim 10 procent meer dan over heel 2014. Dat blijkt uit nog niet-definitieve cijfers van marktonderzoeksbureau IDC

​Volgens IDC mag met name Huawei tevreden terugkijken op vorig jaar. Het Chinese bedrijf kwam uit op meer dan 106 miljoen verscheepte smartphones, een stijging van ruim 44 procent ten opzichte van 2014. Het marktaandeel groeide van 5,7 naar 7,4 procent.

Huawei als internationaal merk

'Als je het over de smartphonemarkt hebt, draait het meestal om Samsung en Apple, maar de sterke prestaties van Huawei in het vierde kwartaal en over heel 2015 laten zien hoeveel het bedrijf gegroeid is als internationaal merk', aldus onderzoeker Melissa Chau. 

​Huawei verscheepte voor het eerst in zijn bestaan meer dan 100 miljoen toestellen in een jaar tijd en greep de derde plek op de smartphonemarkt achter marktleider Samsung en runner-up Apple. Lenovo en Xiaomi maken de top vijf compleet. 

2015 recordjaar voor smartphonemarkt
Nog nooit zoveel smartphones verscheept als in 2015.