300.000 meisjes programmeren lichtjes van kerstbomen Witte Huis

Ieder jaar wordt het Witte Huis voorzien van kerstbomen met kerstlichtjes. Dit jaar, de 92e editie, heeft deze echter een tech-twist gekregen. Meer dan driehonderdduizend mensen, voornamelijk jonge meisjes, deden mee aan Google's 'Made With Code'-campagne, waarmee de lichtjes werden geprogrammeerd om te gaan dansen gedurende deze ceremonie.

Iedereen maakte een eigen programma voor voor de 56 kerstbomen, waardoor er driehonderdduizend verschillende lichtprogramma's zijn gemaakt. Brittany Wenger is twintig jaar oud en één van de tien mensen die uitgekozen werden om op de avond naar het Witte Huis te gaan en mee te doen aan de ceremonie. Aan Techcrunch vertelt ze dat de code van elk meisje een specifieke tijd heeft, tot op de exacte seconde. 'Mijn code begint met een soort van blauwe kleur, dan wordt hij groen en beweegt daarna als een trechter', vertelt ze over haar eigen code.

Made With Code

Wenger is niet alleen een deelnemer van Made With Code, maar ook ambassadeur. Google merkte haar op toen ze een applicatie maakte waarmee borstkanker wordt gesignaleerd. Volgens haar hadden de lichtjes bij het Witte Huis door iedereen met een computer kunnen worden geprogrammeerd, maar dat het programma gericht is op voornamelijk jonge vrouwen. 'Made With Code is meer een introductieplatform om meiden om meiden geïnteresseerd te krijgen in programmeren, waardoor het heel makkelijk is', legt ze uit.

Jonge vrouwen kunnen nog steeds deelnemen aan het programma. Gedurende het gehele feestseizoen worden er programma's van iedereen die iets programmeert, toegevoegd.