'38 Procent hardware gevaarlijk voor bedrijfsnetwerk'

38 Procent van de netwerkelementen in bedrijfsnetwerken vertoont kwetsbaarheden. Dit brengt grote risicos voor de veiligheid met zich mee. Dit is een van de belangrijkste conclusies uit het Network Barometer Report 2010.

Het aantal netwerkelementen met bekende beveiligingskwetsbaarheden is vorig jaar overigens wel van 73 procent naar 38 procent gedaald.

Het Network Barometer Report 2010 constateert een gemiddelde van 40,7 configuratiefouten per netwerkelement. Dit komt neer op veertig kansen op uitval van een element als gevolg van een aanval op de beveiliging of door een menselijke fout. Configuratiefouten kunnen leiden tot uitval en het blootstellen van netwerken aan potentiële risico’s. De gevolgen kunnen aanzienlijk zijn voor de productiviteit van een organisatie.

Cloud computing

 

Volgens het Network Barometer Report 2010 hebben bedrijfsnetwerken nog steeds te kampen met security-, configuratie- en ‘end-of-life’-issues die de gehele bedrijfsefficiëntie nadelig beïnvloeden. De evolutie van het internet, in het bijzonder op het gebied van cloud computing, suggereert dat ondernemingen hun IT-omgeving kunnen evolueren om zo voordeel te halen uit deze ontwikkelingen. De voordelen van cloud computing zijn goedkopere applicaties, minder benodigde opslagcapaciteit en minder ingewikkelde support. Of een bedrijfsnetwerk hiervoor een adequaat platform kan bieden, hangt echter af van de staat van het netwerk.

Het Network Barometer Report 2010 is gebaseerd op gegevens van 235 Technology Lifecycle Management Assessments (TLM), uitgevoerd bij organisaties van verschillende omvang en in diverse sectoren, wereldwijd verdeeld over vijf continenten. Het rapport bundelt de aandachtspunten voor netwerkoptimalisatie.