44 procent grotere bedrijven wil desktopvirtualisatie

Desktopvirtualisatie wordt steeds populairder. 44 procent van de middelgrote en grote bedrijven en overheidsinstellingen heeft plannen om in 2011 aan desktopvirtualisatie te gaan doen.

Dat blijkt uit een enquête van Telindus-ISIT en Login Consultants onder ict-managers van middelgrote en grote organisaties.

De respondenten bevinden zich in verschillende fases: 66 procent is zich aan het oriënteren, 17 procent is momenteel met een proof of concept bezig en 17 procent werkt momenteel al op één of meerdere afdelingen met desktopvirtualisatie.

De grootste uitdaging blijkt de migratie. 23 procent van de respondenten denkt dat dit een lastig traject gaat worden. 19 procent weet niet zeker of ze de investering rond krijgt en noemt de financiën als grootste potentiële struikelblok. Een kleine 9 procent noemt opslag als grootste uitdaging. Andere genoemde uitdagingen zijn de leverancierskeuze en ‘ik weet niet waar te beginnen’.

Onderschatting

Volgens Jerry Rozeman, CTO van Telindus-ISIT blijkt uit onderzoek dat veel virtuele desktopprojecten mislukken, omdat bedrijven de complexiteit ervan onderschatten. 'Een vdi-implementatie vraagt daarom kennis van de gehele keten: van de desktop en de daarop draaiende applicaties tot en met de back-end architectuur en de benodigde storage.'

Jeroen van de Kamp, CTO van Login Consultants, voegt toe: 'Als een organisatie het maximale rendement wil halen uit een vdi-project, moet de impact op de infrastructuur en storagebehoefte vooraf duidelijk zijn. Die bepalen immers in belangrijke mate de keuzes en dus ook de hoogte van de benodigde investering. Ook moet een organisatie goed nadenken over de impact op eindgebruikers, it-management en -beheerders.'