6 aanschaftips voor professionele tablets

Tablets worden door steeds meer professionals voor hun werk gebruikt. Deze apparaten hebben hun populariteit vooral te danken aan hun compacte afmetingen, het lichte gewicht, het gebruiksgemak en hun veelzijdigheid. Toch zien bedrijven bij de aankoop van tablets vaak een aantal belangrijke zaken over het hoofd met negatieve gevolgen voor de productiviteit op het werk. Zes aanschaftips voor de professionele tablet.

Panasonic Toughbook en technologie-analist VDC Research identificeerden aan de hand van hun contacten met IT-managers zes punten waarmee bedrijven maar beter rekening kunnen houden bij de aanschaf van tablets voor professioneel gebruik.

 1. De werkomgeving

  Iedere werkomgeving stelt andere eisen aan het materiaal dat gebruikt wordt. Gewone tablets voldoen prima voor het normale kantoorwerk, maar hun meerwaarde daalt aanzienlijk buiten de standaard kantooromgeving. Als er veel met de tablet gereisd wordt, moet de tablet bijvoorbeeld bestand zijn tegen schokken, stoten en valpartijen om niet om de haverklap met een defect uit te vallen. Direct zonlicht kan een tablet onleesbaar maken als het schermglas niet is aangepast of als de schermhelderheid te beperkt is. Als werknemers veel in vochtige, natte, extreem warme of koude omgevingen komen, moet de tablet daar ook bestand tegen zijn. Dat kan bijvoorbeeld met behulp van waterdichte poorten, ingebouwde verwarmingselementen en sensoren, die zo afgesteld kunnen worden, dat ze niet reageren als er regendruppels op vallen.

 2. Accessoires

  Om een tablet voor hun werk te gebruiken, hebben mobiele werkers vaak behoefte aan accessoires. Het kan gaan om barcode scanners, kaartlezers of andere nuttige tools. Het is belangrijk om rekening te houden met de kosten en de kwaliteit. Accessoires betekenen vaak een extra investering bovenop de aanschafprijs van de tablet en ze zijn inherent gevoelig voor defecten als ze extern worden aangesloten. Deze tools hebben een andere product life cycle waarmee rekening gehouden moet worden bij het berekenen van de Total Cost of Ownership.

 3. Beheerkosten

  Zo’n 80 procent van de totale kosten van de tablets, die op de werkvloer gebruikt worden, bestaan uit beheerkosten. Bij problemen wordt contact opgenomen met de IT-afdeling en bij defecten moet een reparatieprocedure worden opgestart. In beide gevallen komen bovenop de beheerkosten ook nog eens de kosten van de verloren productiviteit. Daarom is het belangrijk om voor de eigenlijke aanschaf te zorgen voor een goed uitgewerkte tabletoplossing die aansluit bij de behoefte van professionele gebruikers.

 4. Applicaties

  Het besturingssysteem van de tablet is eveneens een belangrijke factor bij de keuze. Voor de meeste professionele applicaties is namelijk geen volwaardig alternatief voor mobiele besturingssystemen zoals iOS of Android beschikbaar. Op maat gemaakte programma’s voor deze systemen zijn een optie, maar de ontwikkeling daarvan vergt geld en tijd. Daarbij komen ook factoren als stabiliteit en betrouwbaarheid kijken. Telkens als een besturingssysteem een update krijgt, moet deze op elk toestel geïnstalleerd worden en moet de compatibiliteit van de gebruikte toepassingen worden gecontroleerd. Dat verhoogt de kosten voor IT-beheer.

 5. Opleidingen en workshops

  De overstap van computer naar tablet is niet zomaar gemaakt en vereist enige training. Zelfs als de werknemer al gewend is aan een tablet, zal hij zich toch moeten aanpassen. Het is belangrijk om rekening te houden met de behoeftes van werknemers. Heel vaak gaat de uiteindelijke voorkeur uit naar een hybride toestel met toetsenbord, omdat een touchscreen alleen niet volstaat. De introductie van een mobiel toestel beïnvloedt volledige werkprocessen, brengt nieuwe handelingen met zich mee en maakt bepaalde taken overbodig. Het is dan ook noodzakelijk om passende opleidingen en workshops voor werknemers aan te bieden.

 6. Batterijautonomie

  Volgens onderzoek van VDC Research klaagt 60 procent van bedrijven dat de batterijen van hun tablets het ‘vaak’ of ‘regelmatig’ geen volledige werkdag uithouden. Een lege batterij is natuurlijk dramatisch voor een professional die in het veld of op locatie aan de slag is. Bij de tabletkeuze is het daarom belangrijk om rekening te houden met de batterijduur. Als professionals erg lang in het veld moeten werken of energieverslindende applicaties draaien, is de optie om zelf de batterij te kunnen vervangen ook erg handig.