7 Handige webdiensten: cloud computing begint hier

Cloud computing heeft de toekomst. Over een paar jaar draaien we geen software meer op de pc. We gebruiken webapplicaties die hetzelfde kunnen - of meer. De volgende webdiensten illustreren de typische voordelen van werken op het web.

Sumo Paint

Het is natuurlijk ondoenlijk alle functionaliteit van Adobe Photoshop in een gratis online applicatie te stoppen. Maar Sumo Paint komt een heel eind. Het 'voelt' als echte beeldbewerkingssoftware en biedt de belangrijkste teken- en bewerkingsgereedschappen. In gebruik merken we dat de dienst hapert met fotobestanden in een hogere resolutie dan 1024 x 768 pixels. Adobe hoeft zich dus nog geen enorme zorgen te maken.

Webadres: http://www.sumopaint.com/


Open It Online

Met deze add-on voor Firefox kun je verschillende bestandstypen met online programma's openen. Open It Online associeert een scala aan foto- en kantoorbestanden met je browser. Bij het downloaden van bestanden als .doc, .odf of .png krijg je de optie het bestand te openen met een gratis webdienst. Vooral handig als je op een netbook werkt, of ergens waar je geen software kunt installeren.

Webadres: http://www.openitonline.com


Google Reader

Meerdere nieuwssites in de gaten houden op n plek doe je met de RSS reader van Google. In enkele muisklikken importeer je news feeds van websites in de universele RSS-taal. Hierna krijg je nieuwe items binnen zodra ze gepubliceerd worden.

Nieuw is de mogelijkheid in Google Reader met anderen over feeds te communiceren.

Webadres: http://www.google.nl/reader


Xmarks

Voor mensen die surfen op meerdere computers is het probleem herkenbaar. Waar stond nou die ene bookmark naar die nuttige site? De bedenkers van de dienst Xmarks hadden hetzelfde probleem en bedachten een add-on voor Firefox waarmee je via hun website je bookmarks synchroniseert. Iedere keer als je de browser opstart en afsluit synchroniseert Xmarks je bookmarks met hun website.

Webadres: http://www.xmarks.com


Temporary Inbox

Een tijdelijk e-mailadres genereren om ongewenste e-mail tegen te gaan. Een simpel maar uiterst effectief concept. Temporary Inbox biedt je de mogelijk een tijdelijke @temporaryinbox.com e-mailadres aan te maken. Daarna heb je twee opties: je checkt het adres door op de site je gebruikersnaam in te vullen, of je laat Temporary Inbox e-mails doorsturen naar je echte adres.

Webadres: http://www.temporaryinbox.com


SlideRocket

Volgens de makers op gelijke hoogte met desktopapplicaties en met extra opties die je alleen bij hen vindt. Toegegeven, deze presentatiemaker ziet er erg gelikt uit biedt alle denkbare mogelijkheden. De extra opties van Slide Rocket hebben vooral te maken met webintegratie. Een video van YouTube in je presentatie is z geregeld. Met PowerPoint is dat een stuk lastiger.

Webadres: http://www.sliderocket.com


Yunoo

De Nederlandse dienst Yunoo analyseert je financile huishouding. Het presenteert de analyse van je bestedingen in kleurige grafieken. Je kunt het 'webhuishoudboekje' voeren met een bestand dat je van je internetbankrekening downloadt en vervolgens uploadt naar Yunoo. Voor sommigen een grote stap, voor andere gebruikers blijkbaar geen probleem. De dienst heeft al heel wat gebruikers.

Webadres: http://www.yunoo.nl