7 tips voor het kiezen van de beste thin clientoplossing

Steeds meer organisaties kiezen voor de flexibiliteit en kostenefficiëntie van thin clients. Afhankelijk van hun it-strategie en gebruikersbehoeften, zijn dat zero clients, multiprotocol thin clients of software thin clients. Wat is de beste optie voor jouw organisatie? Zeven tips voor de optimale thin client-keuze.

1. Ga uit van uw platformkeuze op lange termijn

Ligt de platformkeuze voor jouw back-office (Citrix, VMWare of Microsoft) voor de langere termijn vast? En gebruik je vooral standaardtoepassingen en -randapparatuur? Dan zijn zero clients aantrekkelijk: ze zijn goedkoop en je kunt ze eenvoudig aansluiten en beheren. Zero clients zijn echter geoptimaliseerd voor één platform en één protocol: je kunt dit niet zomaar veranderen.

2. Houd je opties open

Wil je vanaf het begin meer flexibiliteit in je toekomstige platformkeuze, ga dan voor multiprotocol thin clients. Deze zijn geschikt voor diverse omgevingen en toepassingen. Wil je profiteren van de kosten- en beheervoordelen van zero clients en je opties open houden? Kies dan voor zero clients die je kunt upgraden naar multiprotocol thin clients.

3. Vergelijk Linux- en Windows-clients

Er zijn multiprotocol thin clients met Linux en met Windows. Linux-clients ondersteunen alle protocollen, zijn gemakkelijk te beheren en hebben geen licentiekosten. Windows-clients zijn meer marktconform en worden breder ondersteund. Ze zijn bijvoorbeeld beter voor zware multimediatoepassingen die Adobe Flash vereisen.

4. Houd rekening met beheer

Je wil jouw thin clients centraal kunnen beheren - zeker als je bedrijf meer vestigingen heeft, is dit belangrijk. Houd daarbij rekening met jouw bandbreedte. Bij een update van een Linux-client gaan er veel minder data ‘over de lijn’ dan bij een Windows-client. Let daarnaast op de meegeleverde beheertool. Sommige zijn zeer beperkt en moet je voor veel geld upgraden, andere zijn complete managementoplossingen.

5. Verander bestaande hardware in software thin clients

Wil je je bestaande hardware niet afschrijven? Verander deze dan softwarematig in thin clients, die je samen met je andere thin clients in één omgeving beheert. Een praktische oplossing bijvoorbeeld bij een fusie, een gefaseerde overstap naar een thin clientomgeving of als je veel Windows XP-pc’s hebt. Het kost je slechts enkele tientallen euro’s per client.

6. Kijk hoe jouw gebruikers werken

Zitten jouw gebruikers meestal op kantoor, werken ze altijd op dezelfde manier en met standaardrandapparatuur? Dan voldoen zero clients. Zijn ze veel onderweg of ook thuis aan het werk? Met een mix van multiprotocol en software thin clients ziet hun werkomgeving er altijd hetzelfde uit, met welke client ze ook inloggen. Met een usb-stick kunnen ze zelfs hun laptop tijdelijk tot thin client transformeren, als onderdeel van jouw byod-strategie.

7. Neem álle kosten mee

Software thin clients hebben de laagste prijs, gevolgd door zero clients, Linux-multiprotocol thin clients en Windows-multiprotocol thin clients. Maar niet alleen de aanschafkosten tellen. Zo is een Windows-versie dan wel duurder, maar meer vertrouwd voor gebruikers. Vergeet bovendien de kosten voor beheer, updates en support niet.

Gastexpert: Edwin de Ron
[block]Edwin de Ron is Sales Manager bij IGEL Technology Nederland[/block]
7 tips voor het kiezen van de beste thin clientoplossing
Steeds meer organisaties kiezen voor de flexibiliteit en kostenefficiëntie van thin clients. Wat is de beste optie voor jo