'9 procent handheld-gebruikers raakt apparaatje kwijt'

Uit onderzoek van SafeBoot blijkt dat negen procent van de gebruikers zijn handheld computer is kwijtgeraakt. Slechts een kwart beveiligt zijn kleinood. Op basis van dit onderzoek zou je kunnen stellen dat van duizenden Nederlanders (en hun werkgevers) de gegevens 'op straat' liggen.

Tijdens de Infosecurity-beurs, die op 31 oktober en 1 november jl. in de Jaarbeurs Utrecht plaatsvond, werden bezoekers van de SafeBoot-stand een aantal vragen voorgelegd. SafeBoot is de belangrijkste producent van software die handheld apparatuur helpt beveiligen. In totaal reageerden 296 mensen.

Het overgrote deel (91 procent) van de respondenten is nog nooit een handheld computer kwijtgeraakt, door verlies of diefstal. Acht procent van de respondenten verloor eenmaal een PDA, smartphone, of BlackBerry en n procent van de respondenten raakte zelfs twee of meer keren zijn apparaatje kwijt.

Zorgen maken
Uit het onderzoek blijkt ook dat 59 procent van de respondenten zich zorgen maakt of de data op de computer wel veilig is tegen misbruik. Toch beveiligt slechts een kwart van de ondervraagden zijn handheld met encryptie en gebruikt 57 procent een Windows-wachtwoord om de toegang tot gegevens te beveiligen.

Uit vergelijkbaar SafeBoot-onderzoek dat twee jaar geleden tijdens de Infosecurity-beurs werd gehouden onder laptop- en PDA-gebruikers, bleek ook al dat 59 procent wel eens ongerust is dat vertrouwelijke gegevens in verkeerde handen vallen. Toen gaf 40 procent van de ondervraagden aan versleuteling van informatie toe te passen. De trend lijkt dus dat gebruikers onvoorzichtiger zijn geworden, aangezien nu nog slechts een kwart zijn handheld beveiligt. En dat is opmerkelijk:bijna zes op de tien is bang voor gegevensverlies, maar slechts een kwart zet zijn angst om in actie. Voer voor psychologen.

Vertrouwelijk karakter
Dat er op een handheld vaak gegevens staan met een vertrouwelijk karakter blijkt uit het feit dat 88 procent van ondervraagden de PDA of smartphone gebruikt als agenda, 81 procent slaat er contactgegevens op, 68 procent ontvangt en verstuurt e-mails ermee en 29 procent gebruikt Office-applicaties op zijn handheld.

Harold van der Heide, General Manager van SafeBoot Benelux : "Met de explosieve groei van het internet is de noodzaak van beveiliging gigantisch toegenomen. Echter, tot op de dag van vandaag zijn de meeste gebruikers zich er niet bewust van hoe groot het gevaar van identiteitsdiefstal feitelijk is en dat criminelen zich wereldwijd actief inspannen om toegang te krijgen tot persoonlijke informatie. Hierin ligt voor de markt nog een belangrijke taak weggelegd."