Aangescherpte regelgeving door Twitter oogst kritiek onder ontwikkelaars

Twitter kijkt vooruit. De succesvolle microblogsite is bezig met het maken van aanpassingen. Dit zou de gebruikerservaring verbeteren, aldus Twitter zelf. Hier is echter lang niet iedereen blij mee.

Nadat Twitter de samenwerking met LinkedIn, de profielensite voor professionals vorige maand beëindigde en aankondigde strenger te gaan controleren op de regels, was de kans groot dat Twitter nog meer veranderingen zou doorvoeren. Zelf noemt Michael Sippey, Director of Consumer products bij Twitter, de veranderingen een poging van Twitter om gebruikers een consistente Twitter-ervaring te bieden . Nu zet Twitter hun poging om meer grip en controle op de eigen API (Application Programming Interface, wat ontwikkelaars gebruiken waarmee hun applicaties met Twitter kunnen communiceren) te krijgen door met nieuwe regels in aanloop naar de release van API versie 1.1.

Zo mogen nieuw ontwikkelde Twitter-apps niet meer dan 100.000 gebruikers tellen, terwijl bestaande apps hun huidige aantal gebruikers enkel nog mogen verdubbelen. Hiermee worden gebruikers automatisch naar de eigen apps van Twitter gelokt, zoals Tweetdeck bijvoorbeeld, die uiteraard niet aan deze strenge regels hoeven te voldoen.

Slimme zet?

Vanuit Twitter gezien is dit een slimme zet, aangezien het bedrijf zelf vooral inkomsten genereert met advertenties. Zij hebben dus alle baat bij een striktere controle om zo ook inzicht in en grip op de eigen geldstroom te krijgen. Voor ontwikkelaars is dit echter alles behalve goed nieuws, aangezien zij de controle over hun apps in feite weggeven aan Twitter. Een beetje succesvolle app weet al snel duizenden mensen te bereiken, zoals ook Marco Arment zegt, ontwikkelaar van de succesvolle 'read later' app Instapaper. Met andere woorden, de kans is groter dat je wel bent gebonden aan deze nieuwe regels dan dat dat niet het geval gaat zijn.

De nieuwe regels worden door Twitter geïmplementeerd met als argument 'consistentie', maar worden door ontwikkelaars geïnterpreteerd als excuus om de rijkweidte van aangeboden advertenties te vergroten. Want de nieuwe regels zorgen er voor dat gebruikers noodgedwongen gebruik moeten maken van de eigen apps van Twitter waardoor de service uiteraard ook interessanter wordt voor adverteerders.

Bait and Switch

Wat ontwikkelaars daarnaast steekt is dat Twitter een groot deel van haar functies te danken heeft aan diezelfde ontwikkelaars die nu zo beperkt worden door deze nieuwe regels. Rafe Colburn van RC3.org noemt het een 'Bait and Switch' waarbij Colburn beweert dat Twitter succesvol is geworden over de ruggen van ontwikkelaars en nu zelf met de eer loopt te strijken.

Wat dit gaat betekenen voor gebruikers van Twitter is nog niet duidelijk. Op dit moment heeft nog geen enkele applicatie het maximaal toegestane gebruikersaantal bereikt. Zodra dit in de toekomst wel het geval gaat zijn verandert er veel. Zo kunnen gebruikers niet meer gebruik maken van de applicatie die hun voorkeur heeft vanwege een maximaal aantal gebruikers. Dit heeft uiteraard direct invloed op de ervaring van gebruikers en daarmee hoe zij Twitter gaan gebruiken.

Toestemming van Twitter

Ook is nog niet bekend op welke wijze Twitter deze regels gaat doorvoeren en hanteren naar ontwikkelaars toe. Volgens Michael Sippey heb je toestemming van Twitter nodig zodra een ontwikkelaar het maximaal aantal gebruikers heeft bereikt, maar verder gaat hij hier niet op in. Duidelijk is wel dat Twitter hiermee haar greep op succesvolle apps enorm verstevigd.

De kritiek van Arment en Colburn is wellicht wat voorbarig en dramatisch, maar niet helemaal onterecht. Wanneer ontwikkelaars wegblijven omdat zij zich niet kunnen vinden in de regels die Twitter heb oplegt, is de service meteen ook een grote bron van creativiteit kwijt. Tenslotte komt een hoop creativiteit ook voort uit de vrijheid die een ontwikkelaar geniet. Valt deze vrijheid weg en blijven ontwikkelaars daarom weg, is het ook snel gedaan met de creativiteit. Hiermee stagneert een service die het toch vooral van haar gebruikers, waaronder ook ontwikkelaars, moet hebben.