Aanvulling artikel 'Bedrijfsabonnementen'

KPN adviseerde in WINMAG Pro 5/2008 drie voorbeeldbedrijven hoe zij konden profiteren van n bedrijfsabonnement voor mobiel bellen en internetten. In het blad lees je de kort versie van het advies, hier de lange.

Advies KPN Mobiel (lange versie)
KPN is een operator met van oudsher veel zakelijke klanten. Het bedrijf heeft een uitstekend mobiel netwerk, hoewel de verschillen tussen de operators de laatste jaren klein zijn geworden. KPN adviseert aan alle bedrijven het zogeheten Business Select-abonnement. Dit is een abonnement voor de zakelijke markt en bestaat uit verschillende modules. De bedrijven kunnen hieruit exact kiezen wat nodig is. Een voorbeeld van zon module is On Net. Daarmee bellen medewerkers onderling gratis voor een vast maandbedrag.

Voor bedrijf 1, het consultancybedrijf, heeft KPN naast deze module ook Bundel Comfort in gedachte. Dit is een mobiele databundel voor snel internet op de laptop. Daarbij levert het telecombedrijf een USB-dongle (een Dongel in de terminologie van KPN) of een datakaart voor in de laptop. Daarmee is internet onderweg mogelijk met een snelheid van 7200 Kbit/seconde. KPN adviseert bedrijf 1 bovendien de BlackBerry Flat fee-bundel voor het synchroniseren van e-mail, agenda en adresboek. Ook KPN OpWeg is een aanrader volgens het advies dat wij ontvingen. Dit is een navigatiesysteem voor op de BlackBerry. Uit de prijsopgave voor bedrijf 1 blijkt dat dit extraatje niet al te zwaar drukt op de totaalprijs.

Voor het kleine ICT-bedrijf (bedrijf 2) adviseert KPN eveneens het Business Select-abonnement. Het valt te verwachten dat de twee zakenpartners die dit bedrijf runnen veel onderling bellen, waardoor KPN ook hier de On Net-module adviseert. Daarmee is bellen onderling gratis. Aangezien het bedrijf geen receptioniste heeft, raadt KPN bovendien het Mobiel in bedrijf-abonnement aan. Hiermee zijn de medewerkers via een vast nummer bereikbaar op hun mobieltje. Bovendien is het mogelijk om met dit abonnement gesprekken direct door te schakelen naar een toestel van een collega of naar de voicemail. Het zorgt voor optimale bereikbaarheid. Een centrale met vaste lijnen is overbodig. Omdat bedrijf 2 zo afhankelijk is van de mobiele telefoon adviseert KPN bovendien de module Hardware Service waarmee de mobiele telefoon en carkit verzekerd zijn. Hoewel er in onze offerte-aanvraag niet gevraagd was naar internet op de laptop, heeft de operator in de offerte wel een flatfee-abonnement voor de laptop meegenomen, wat de hoge prijs verklaart voor bedrijf 2. Dankzij dit abonnement en de Dongel van KPN kan overal genternet worden met de laptop.

Voor het servicebedrijf (bedrijf 3) heeft KPN zogeheten 'Business bundels' in gedachte. Hiermee kunnen de medewerkers tegen een vast bedrag per maand bellen en smsen. Opvallend is dat het telecombedrijf iedere zes maanden adviseert over welke belbundel het meest geschikt is voor iedere specifieke medewerker. Handig, want alle medewerkers zullen een ander belgedrag vertonen. Door de eerder genoemde module On Net bellen de collegas onderling gratis. Bedrijf 3 profiteert van het feit dat medewerkers hun dataverbruik kunnen verdelen. Gebruikt de ene medewerker een maandje wat meer dataverkeer en de ander wat minder, dan blijven de kosten toch gelijk. Een mooi aanbod van KPN. Andere operators bieden deze mogelijkheid (nog) niet. In het advies heeft de telecomoperator duidelijk rekening gehouden met de bedrijfszekerheid. Communicatie is essentieel voor de bedrijfsvoering. Daarom is het afsluiten van een verzekering verstandig zodat medewerkers snel een vervangend toestel krijgen in het geval van een calamiteit. Dit is de zogeheten Hardware Service. Daarmee kunnen de medewerkers bij 17 Business Centers van KPN terecht in geval van defect, schade, verlies of diefstal. De telefoon wordt dan direct gerepareerd of vervangen. Hoewel KPN niet het voordeligste aanbod heeft, is er wel sprake van een gedegen offerte en aanbod.

Overzicht
Consultancybedrijf:
1.250,00 per maand
(Schatting KPN)
Klein ICT-bedrijf
160,00 per maand
(Schatting KPN)
Servicebedrijf:
1.300,00 per maand
(Schatting KPN)

VOOR EN TEGEN
+ Betrouwbaar netwerk
+ Iedere zes maanden advies
- Niet het voordeligst