ABBYY FineReader 12

Hoewel de OCR-software van ABBYY altijd al tot de top behoorde, blijkt er zelfs aan uitstekende software best nog het een en ander verbeterd te kunnen worden. Vooral op het vlak van snelheid is versie 12 van FineReader erop vooruitgegaan.

De gebruikersinterface van FineReader 12 is modern ‘plat’, maar ABBYY heeft gelukkig ook weer niet teveel creatief venijn uit de kast getrokken. Alle opties zijn snel te vinden in het nog altijd aanwezige ‘ouderwetse’ menu. Geen gedoe dus, maar wel een effectieve werkomgeving.

Voor wie FineReader nog niet kent: het betreft hier een OCR-pakket waarmee tekst en layout – inclusief lettertypeherkenning – een bewerkbaar document oplevert dat zo dicht mogelijk bij de originele scan blijft. Met het verschil dat je een eenmaal gescande pagina nu gewoon in bijvoorbeeld Word kunt aanpassen. Bij normaal scannen is de tekstherkenning met maar liefst 190 ondersteunde talen zeer goed; fouten zijn we in gewone platte tekst niet tegengekomen. Het enige waar je als gebruiker even op moet letten, is dat FineReader soms ook tekst in afbeeldingen wil herkennen. Een nobel streven, maar niet altijd nodig. Geen probleem: kwestie van het plaatje uitsluiten van tekstherkenning. FineReader 12 bevat nog altijd een OCR-mogelijkheid voor foto’s. Handig voor als je bijvoorbeeld met de camera van je smartphone een foto maakt van een tekst tijdens een vergadering.

FineReader 12 is ook perfect voor archiveringsdoeleinden, want je kunt een pdf van een gescande pagina opslaan. Daarbij is het mogelijk om de herkende tekst - selecteerbaar - ónder de afbeelding te plaatsen zodat de originele scan zichtbaar blijft. Lekker breed inzetbaar dus en dat ook nog eens voor een strakke prijs.

Prijs: €129,-
Info: www.abbyy.com 

MKB Best Choice 2014