ABBYY-software zet foto om in doorzoekbare tekst

Het Russische ABBYY maakt al een tijdje ocr-software Nieuw is FotoReader. Het pakket zet gefotografeerde tekst om naar een Office-document of pdf-bestand. De scanner kan dus aan de kant, een digitale camera met minimaal 4 megapixel volstaat.

FineReader is een wat zwaarder ocr-pakket (Optical Character Regognition), bedoeld voor fotos en documenten die door een scanner gaan. Voor wie vooral fotos wil 'lezen' (denk aan snapshots op een beurs) zou FotoReader qua functies en prijs ideaal zijn. Het omzetten naar tekst levert niet alleen het voordeel op dat je het bestand kunt bewerken, maar ook doorzoeken. Een bestand wordt ook kleiner, al is opslagcapaciteit meestal niet iets om je zorgen over te maken.

Integratie
ABBYY kan fotos direct uit een camera halen of van de harde schijf. Op die laatste manier kun je natuurlijk ook een afbeelding van een scanner gebruiken. Dankzij de integratie met de verkenner kun je FotoReader direct vanuit een map


OORDEEL

+ voegt iets toe aan camerabezit
+ kwaliteit tekstherkenning
+ pdf-fomaat combineert tekst en beeld
+ prijs
- problemen met tabellen en speciale tekens

"Goede en voordelige software voor tekstherkenning, rechtstreeks vanuit de camera of vanaf een bestand op schijf"

aan het werk zetten. De tekstherkenning gaat automatisch. Het programma kantelt zelf teksten indien nodig, herkent de taal van een tekst bij het herkennen en corrigeert krommingen bij een opengeslagen pagina.

Resultaat
Het resultaat opent naar wens in Word of Excel, maar je kunt het ook in andere formaten opslaan, bijvoorbeeld als pdf-bestand. De oorspronkelijke lay-out blijft alleen bij omzetting naar pdf aardig overeind. De tekststijl (met name het lettertype) wisselt afhankelijk van de kwaliteit van de foto. Je kunt het resultaat flink verbeteren door een mooiere foto te maken, door kromming te voorkomen en goed te belichten. Tabellen en speciale tekens blijven lastig, maar het foutenpercentage ligt over het geheel opvallend laag. De prijs is ook zeer acceptabel, zeker in vergelijking met zijn grotere broer. De downloadversie (165 MB) kost 45,95. In een doosje betaal je 55,84 inclusief verzendkosten naar een Nederlands adres.


Een gewone compactcamera volstaat voor het schieten van 'tekstfoto's' die goed kunnen worden herkend.