Ability Office & OpenOffice 2

Voor Microsoft Office bestaan al een tijdje goedkopere alternatieven die claimen dezelfde functionaliteit te bieden. Het bekendste alternatief, OpenOffice, is zelfs geheel gratis en momenteel bij versie 2.0 beland. Ability Office is een nieuwkomer aan het front. WINMAG bekijkt beide paketten.

Windows en Office domineren al jaren de softwaremarkt. Het besturingssysteem en de bundel kantoorprogramma's vormen de pijlers onder het Microsoft-imperium. Zij hebben de programmeurs van het eerste uur steenrijk gemaakt. Afhankelijk van de beurskoers van Microsoft schommelt het vermogen van Bill Gates al jaren tussen de 50 en 80 miljard dollar. Ook andere Microsoft-oprichters zijn extreem gefortuneerd. Wij misgunnen deze mensen hun rijkdom niet, maar kijken natuurlijk wel naar onze eigen portemonnee.

Over de prijs-kwaliteit-verhouding van Windows hebben wij (persoonlijk) geen klachten. Maar bij iedere nieuwe versie van Office vragen wij ons af of het niet voor wat minder kan. Microsoft Office 2003 Standaard, de eenvoudigste versie, kost bijvoorbeeld nog altijd 439,-- exclusief BTW (bij www.interdata.nl).

Nieuwe alternatieven
De laatste jaren verschijnen er ook betaalbare en zelfs gratis alternatieven voor Office. Wij kenden al StarOffice van Sun, een pakket van enkele eurotientjes, dat al een tijdje naar tevredenheid draait op de laptop van WINMAG-redacteur Marcel Burger. De lancering van versie 2.0 heeft Sun echter onlangs 'tot nader order' uitgesteld. Wel verschenen er in oktober twee andere Office-alternatieven: Ability Office en het gratis te downloaden pakket OpenOffice 2.0.

Een belangrijk criterium voor dit soort office-lookalikes, zeker in het bedrijfsleven, is de compatibiliteit met de 'officile' Microsoft Office. Je zit nu eenmaal in de situatie dat je met veel Microsoft Office-gebruikers documenten moet uitwisselen. WINMAG testte daarom behalve de functionaliteit ook de Office-compatibiliteit van Ability Office en OpenOffice 2.0. Zoek je een kantoorpakket puur voor thuisgebruik, dan geldt het criterium van compatibiliteit natuurlijk minder.

Overeenkomsten
Beide pakketten lijken niet alleen op Microsoft Office, maar ook op elkaar. Erg handig is de 'Launcher' in beide softwarebundels. Hiermee schakel je snel tussen de programma's. Zowel Ability Office als OpenOffice hebben standaard een pdf-schrijver aan boord. Door de uiterlijke gelijkenis met Microsoft Office zullen overstappers snel hun weg vinden.