Absurde datatarieven: mobiel internet en Hollandse zuinigheid

Mobiel internet in Nederland is eigenlijk nog het best te vergelijken met géén mobiel internet. Zelfs het bejubelde 4G/LTE is feitelijk een wassen neus: je verstookt hiermee alleen nog sneller je schamele en duurbetaalde databundel.

Het lijkt allemaal zo mooi in ons land: 4G/LTE is inmiddels vrijwel overal beschikbaar en belooft snelheden tot bijvoorbeeld zo’n 50 Mb/s. Een uitstekend alternatief voor veel adsl-gebruikers zou je zeggen, of een perfecte aanvulling op je vaste internet thuis zodat je onderweg ook snel online kunt. Wel jammer dat je deze snelheid bij de ‘goedkoopste’ abonnementen voor hooguit een paar minuten kunt gebruiken, daarna gaat alles op zwart. De reden? Nederlandse telecomproviders menen nog altijd dat databundels van een paar honderd MB meer dan 15 euro moeten kosten. Heerlijke Hollandse kneuterigheid, want dat is vergelijkbaar met iemand een Ferrari cadeau doen met daarin een benzinetank van precies 0,5 liter. Een keertje flink optrekken naar het volgende stoplicht en je staat stil.

Uitmelken

Wat de reden van dit beknibbelende gedrag is laat zich raden. Providers schreeuwen moord en brand over de verschrikkelijk hoge investeringskosten die gemaakt zijn bij de aanleg van mobiele datanetwerken, maar of dat zo is wagen we te betwijfelen. Natuurlijk zijn er kosten gemaakt, maar zolang diezelfde providers nog steeds de hoofdprijs vragen voor bellen en het prehistorische sms-en wordt daar meer dan voldoende winst op gemaakt om de kosten voor dataverkeer laag te houden. Dat je in den beginne 4G/LTE misschien iets duurder aanbiedt: OK. Maar 3G – ook nog altijd lekker snel – is toch echt al een behoorlijk bejaarde techniek waar de investeringskosten allang zijn uitgehaald. Kortom: het gaat om uitmelken van dataklanten, net zoals dat vroeger gebeurde via sms-tarieven.

Gluren bij de buren

Ook in vergelijking met veel andere landen zijn de Nederlandse mobiele dataprijzen een aanfluiting. In een land als bijvoorbeeld Polen (dat noemen we niet voor niets, even geduld...) betaal je voor een databundel van 20 GB over een 4G/LTE-netwerk omgerekend zo’n 11 euro per maand, da’s wel héél wat anders dan 15 euro voor 500 MEGAbyte in Nederland toch? En dat terwijl in Polen het landoppervlak vele malen groter is bij een veel lagere bevolkingsdichtheid, inclusief moeilijk bereikbare gebieden en heel veel achterland. Toch beschik je bijna overal over mobiel internet, daar waar 4G/LTE het laat afweten meestal toch nog altijd 3G. Hoe kan het dan dat in het veel dichter bevolkte en véél kleinere Nederland mobiel internet zoveel duurder is? Een deel van de verklaring zit hem natuurlijk in het feit dat de kosten en lonen in Polen (nog) wat lager liggen dan in Nederland, maar dat verklaart nog altijd het veel te grote verschil maar ten dele. Want dan zou je diezelfde 20 GB databundel voor bijvoorbeeld 20 euro per maand in Nederland kunnen aanbieden. Deze verdubbelde prijs corrigeert het mogelijke verschil tussen kosten daar en hier ruimschoots, terwijl de prijs nog altijd een fractie is van wat er momenteel betaald wordt in Nederland. En vrees niet: het is niet alleen Polen waar de kosten lager liggen, ga maar eens wat rondneuzen in de diverse EU-landen!

Triest

Wat Nederlandse providers ook niet helemaal lijken te begrijpen is dat door lagere prijzen gekoppeld aan grotere databundels het aantal klanten ook snel zal toenemen en de winsten dus stijgen. Of zit hem juist daar de kneep: is er teveel bezuinigd en kunnen de vaderlandse mobiele netwerken al dat verkeer helemaal niet aan? Best triest eigenlijk die mobiele internet-situatie in Nederland: het is er wel maar je kunt er niks mee.