Acer presenteert eerste smartphones

Computerfabrikant Acer lanceerdewoensdag haar lijn smartphones in Nederland. WINMAG Pro at een broodje mee bij de perslunch. De eerste telefoon ligt al in de winkel en wordt de komende twee maanden gevolgd door nog drie andere toestellen.

Acer nam een jaar geleden het Taiwanese E-TEN over. Deze fabrikant van smartphones timmerde al enige tijd aan de weg, maar brak nooit echt door in Europa. In Azi en Rusland kondengebruikers de smartphones van E-TEN wel waarderen. Reden voor Acer om het bedrijf op te kopen om niet helemaal vanaf nul te moeten beginnen op de telefoonmarkt. Voorlopig lijkt de focus vooral op de zakelijke gebruiker te liggen.. De eerste vier telefoons uit de lijn zijn specifiek gericht op business-bellers.

De DX900 (zie hiernaast) ligt al in de winkel en verscheen eerder al onder de vlag van E-TEN als de E-TEN Glofiish DX900. Eerder voelden wij dit toestel al aan de tand en waren redelijk tevreden. Opvallend is de mogelijkheid om twee simkaarten te gebruiken. Vooral handig voor mensen die zowel een zakelijk als een privnummer hebben en maar n telefoon willen gebruiken. Zodra je het kantoor verlaat, kun je op de DX900 de simkaart met zakelijke nummer deactiveren.

Vingerafdruksensor
Daarnaast valt de M900 (zie hieronder) op met zijn grote 3,8 inch touch screen. Het apparaat heeft een ingebouwde vingerafdruksensor, die voorkomt dat gevoelige gegevens in verkeerde handen vallen. Verder beschikt de M900 over een uitschuifbaar qwerty-toetsenbord, dat uitermate handig is om e-mails mee te schrijven.

De andere twee telefoons, de F900 en de X960 (beide hieronder), ontlopen elkaar niet zo heel erg. Beide hebben de vormfactor van de Apple iPhone en de HTC Touch en hebben stevige specificaties. Denk aan gps, radio, touch screen en Wi-Fi. Op de F900 is Flash Lite genstalleerd en is de resolutie hoger: 800x480 pixels. Daardoor zien gewone websites er ook redelijk normaal uit op het toestel.

Eigen gebruikersinterface
Alle telefoons moeten zich onderscheiden door de gebruikersinterface die Acer voor Windows Mobile heeft ontworpen (wat trouwens bijna alle telefoonfabrikanten doen bij Windows Mobile-systemen). Het systeem is gebaseerd op zogenaamde widgets. Dat zijn kleine beeldelementen met nuttige informatie. De widgets zijn naar eigen smaak toe te voegen op het scherm. Het onderliggende besturingssysteem is nog Windows Mobile versie 6.1. Later dit jaar volgen nieuwe toestellen met de dan beschikbare 6.5-software.

Prijzen en providers
De DX900 heeft een adviesprijs van 499 en is al verkrijgbaar. De M900 en de X960 verschijnen beide in april en hebben een adviesprijs van respectievelijk 529,- en 399,-. De F900 verschijnt in mei en moet zo'n 449,- gaan kosten.

We vroegen tijdens de perslunch of Acer al telecomproviders heeft benaderd om toestellen in hun assortiment op te nemen (de meeste mobiele telefoons worden samen met een abonnement verkocht), maar Acer kon nog geen namen noemen. Wel licht marketing manager Benelux Diane Sestig toe dat Acer hard werkt aan shop-in-shop-concept. Potentile klanten kunnen de toestellen uitproberen in aparte 'Acer-hoekjes' van bekende winkels.


De precieze specificaties van de genoemde Acer-telefoons, staan op de Acer-website.