Adobe lanceert CS 5.5 en creatieve tabletsoftware

Adobe heeft vandaag Creative Suite 5.5 gelanceerd. De softwarefabrikant mikt met de nieuwe nog meer dan voorheen op crossmediaal publiceren. Tegelijk met dit pakket brengt het bedrijf creatieve tabletsoftware uit.

Adobe richt zich met de tussenversie van het softwarepakket meer op het creëren van mobiele applicaties. Dit wordt duidelijk met de nieuwe versie van Dreamweaver; die naast ondersteuning voor de nieuwe html5-standaard en css3 ook gebruikmaakt van jQuery Mobile en PhoneGap voor het maken van mobiele websites.

Naast het nieuwe pakket introduceert Adobe een nieuwe abonnementsvorm. In plaats van een volledige licentie kun je je maandelijks abonneren op bijvoorbeeld Photoshop (35 euro per maand excl. btw) of CS5.5 Master Suite (145 euro per maand excl. btw). Daarnaast maakt het bedrijf bekend voortaan elke 24 maanden een volledig nieuwe versie van het softwarepakket uit te brengen.

Tegelijk met versie 5.5 brengt Adobe een drietal tabletapplicaties uit. De belangrijkste heet Nav. Met deze twee dollar kostende app is het mogelijk om via een tablet met wifi een pc met Photoshop te besturen. Op deze manier kun je via de tablet jouw Photoshop-toolbar indelen met de meestgebruikte gereedschappen. Ook kun je wisselen tussen verschillende projecten en deze delen met anderen. 

De andere twee apps zijn Eazel (vijf dollar); een vingerverf-programma voor de iPad en Color Lava (drie dollar), waarmee je je tablet kunt gebruiken als palet voor het mengen van kleuren. Vervolgens kun je deze kleur in Photoshop invoeren.
 
Naast het aankondigen van software deed de fabrikant nog een uitspraak over Flash. Adobe verwacht dat aan het eind van dit jaar 131 miljoen smartphones en 69 miljoen tablets hun Flash-software gebruiken. Hier rekenen zij ook iOS-apparaten onder die op dit moment nog geen Flash-ondersteuning bieden. De fabrikant verwacht de komende tijd deze ondersteuning op een directe manier of via een omweg toe te kunnen voegen.