Adobe lanceert schermopnamepakket

Een beeld zegt soms meer dan duizend woorden. Als u voor de vierde keer dezelfde procedure voordoet in uw bedrijfssoftware, doet u dat eigenlijk drie keer teveel. n keer opnemen met speciale software, en u speelt de Windows-handelingen later opnieuw af.

Schermopnamesoftware bestaat al vele jaren. Van midden jaren negentig herinneren wij ons Lotus ScreenCam. Na de overname van Lotus door IBM raakte het specialistische gereedschap in de vergetelheid. En eerlijk is eerlijk: de ScreenCamsoftware was voor kenniswerkers die kennis rond willen pompen eigenlijk te simpel; zuiver een schermopnameprogramma.

Overhoren
Adobe introduceert anno 2007 met Captivate versie 3 een 'e-learning-tool' die als gereedschap kan dienen voor het ontwikkelen van effectieve training en demonstratiematerialen. Bij Captivate staat, net als bij SceenCam, de visuele leermethode centraal. Met af te vangen 'Windows-filmpjes' maar ook met (stock) videomateriaal, foto's, teksten en zelfs PowerPoint-schermen. De beelden kunnen, anders dan bij ScreenCam, ook in een interactief model worden opgenomen; een cursus of een toets. Zo is het mogelijk nieuwe medewerkers eerst een visuele demo te geven van de huisregels en procedures binnen het bedrijf. En ze er vervolgens over te overhoren.

Flash-formaat
Extra handig is dat de studerende / toetsende partij dat vanaf een andere locatie kan doen. Een hele Captivate-productie is namelijk naar Macromedia (nu Adobe) Flash om te zetten. Deze multimediastandaard kan op de eigen bedrijfs-website worden geplaatst en direct door de webbrowser van de gebruiker worden afgespeeld.
De gebruiker heeft, net als bij voorganger Lotus ScreenCam, geen vaardigheden nodig op het gebied van programmeren en multimedia-ontwikkelingen. Bedrijfsprofessionals, trainers en onderwijzers besparen daarom volgens Adobe tijd en geld bij het ontwikkelen van effectieve eLearning-materialen.

Prijzen en beschikbaarheid
Adobe Captivate 3 is vanaf deze maand beschikbaar voor Microsoft Windows XP, Windows 2000 en Windows Vista. De verwachte verkoopprijs is 819,-. De taal is Engels. Volumekortingen en overheids- en onderwijslicenties zijn beschikbaar voor klanten die hiervoor in aanmerking komen. Voor meer informatie over Adobe Captivate 3, ga naar www.adobe.com/go/captivate/