Adobe onthult Acrobat XI, iPad-integratie en digitale handtekeningen

Adobe's Acrobat is al jaren de standaard voor het maken en bewerken van PDF-documenten. Vandaag geeft de softwarefabrikant details vrij over de komende versie: Acrobat XI. De nieuwe versie maakt het digitaal plaatsen van een handtekening gemakkelijker en werkt voortaan ook op de iPad.

Vrijwel alle onderdelen van een PDF-document kun je met de nieuwe Acrobat vrij eenvoudig aanpassen. Denk aan het vervangen van tekst, afbeeldingen en het verplaatsen en verschuiven van tekstvelden, waarbij zaken als uitlijning intact blijven. Ook kun je gebruikmaken van een zoek-en-vervangfunctie voor het vervangen van woorden of complete zinsnedes in een PDF.

Adobe heeft bij Acrobat XI sterk de nadruk gelegd op mobiele devices. Zo kun je vanaf je ipad gebruikmaken van een volledig functionele Acrobat-versie, die is geoptimaliseerd voor bediening via het aanraakscherm. De software draait niet lokaal op je iPad, maar via XenApp-technologie op de servers van Adobe.

Nieuw is ook een drag-and-drop-interface om meerdere documenten samen te voegen tot één PDF, bijvoorbeeld een Excel-grafiek, een Word-bestand en JPG-afbeelding. Vervolgens kun je op een visuele manier de volgorde van al die elementen eenvoudig aanpassen.

EchoSign

De nieuwe versie kent een sterkere integratie met andere diensten, zowel die van Adobe zelf als van derde partijen. Zo kun je nu vanuit documenten zelf direct een digitale handtekening plaatsen via Adobe's EchoSign, bijvoorbeeld met een iPad. Ook de exportmogelijkheden zijn verbeterd; zo kun je nu PDF's bewaren als PowerPoint-presentatie. Ook kun je gemakkelijker PDF-documenten opslaan in je Sharepoint-omgeving.

Prijzen en beschikbaarheid

Acrobat XI en verwanten zijn binnen dertig dagen beschikbaar via Adobe Authorized Resellers, de Adobe Store, Adobe Direct Sales en Adobe Creative Cloud.

  • Acrobat XI Standard: €349 (€165 voor een upgrade).
  • Acrobat XI Pro: €559 (€239 voor een upgrade).
  • Education-prijzen zijn beschikbaar via de Adobe Education Store.
  • Prijzen voor de overheid zijn beschikbaar via de Adobe Government Store.
  • Een gratis 30-dagen trial van Acrobat Pro is beschikbaar na levering; trials van de cloud-diensten zijn ook beschikbaar voor Adobe EchoSign en Adobe FormsCentral.
  • Een gratis download van Reader XI is na de leveringsdatum beschikbaar op Adobe.com.
  •  Adobe EchoSign is verkrijgbaar vanaf $14,95 per maand
  • Het Adobe FormsCentral-abonnement is verkrijgbaar vanaf $14,99 per maand