Alleen Apple ziet verkoop pc's stijgen

2015 was geen goed jaar voor de verkoop van pc's. Apple is de enige fabrikant die meer computers aan de man bracht dan in 2014.

Wereldwijde verkoop pc's in het slop

Voor de meeste computerfabrikanten was 2015 een jaar om snel te vergeten. De branche kende het slechtste jaar in zeven jaar tijd. Alleen Apple wist meer pc's te slijten dan in 2014, blijkt uit een nieuw rapport van marktonderzoeksbureau IDC

​Wereldwijd werden in het laatste kwartaal van vorig jaar maar liefst 10,6 procent minder pc's verscheept dan in de laatste drie maanden van 2014. Voor het eerst sinds 2008 bleef de teller over een heel jaar steken op minder dan 300 miljoen stuks. Vrijwel alle fabrikanten kregen te maken met een daling, maar Apple zag het aantal verscheepte pc's in 2015 met 6,2 procent stijgen ten opzichte van 2014. 

Verklaringen voor ingezakte verkoop pc's

IDC noemt een aantal mogelijke verklaringen voor de slechte cijfers, bijvoorbeeld dat computers langer meegaan en dat veel mensen genoeg hebben aan hun smartphone of tablet. Ook is de upgrade naar Windows 10 gratis, waardoor gebruikers van eerdere Windows-versies niet zo nodig een nieuwe pc hoeven te kopen. Externe factoren zouden eveneens een rol spelen, zoals zwakke valuta en sociale onrust in onder andere Europa, het Midden-Oosten, Afrika en Azië.  

​Mashable ziet overigens wel licht aan de horizon. Dit jaar komen er diverse virtual reality headsets op de markt, zoals de Oculus Rift. Dat kan een impuls aan de pc-verkopen geven, omdat voor veel van deze producten een zeer krachtige computer nodig is. Als virtual reality zijn definitieve doorbraak beleeft, is dat dus goed nieuws voor computerfabrikanten.

Alleen Apple ziet verkoop pc's stijgen
De pc-verkopen blijven dalen, maar toch doet Apple wel goede zaken op de desktop.