Alleen firewall niet meer veilig genoeg

Firewalls zijn vaak niet meer effectief om hackers buiten de deur te houden en dus kijken bedrijven naar nieuwe opties om hun systemen te beveiligen.

Nieuwe technologieën voor security

Amerikaanse en Israëlische startups lopen voorop in het ontwikkelen van nieuwe digitale beveiligingsmethoden, meldt Reuters. Het gaat bijvoorbeeld om geavanceerde 'honeytraps', een soort vallen die hackers lokken met nepdata, en 'polymorphic'-technologie die de structuur van draaiende applicaties constant verandert om kwaadwillenden te weren. 

Een deel van de technologieën staat nog in de kinderschoenen en het valt te bezien of ze er echt voor zorgen dat bedrijven hackers te slim af kunnen zijn. Wel staat vast dat er een grote behoefte is aan nieuwe ideeën om financiële, persoonlijke en concurrentiegevoelige informatie te beschermen. Die behoefte is alleen maar verder gegroeid door grote hacks bij multinationals als Sony en Twitter. 

Deception tactics en polymorphic

Daar proberen startups als TopSpin Security, Illusive Networks, Cymmetria, Guardicore, TrapX en Attivo Networks op in te spelen. Zij ontwikkelen 'deception technologies', terwijl Morphisec en U.S. Shape Security zich op 'polymorphic' richten. Veel van deze bedrijven maken gebruik van technieken die door het leger zijn ontwikkeld. Zo staat ex-militair Gadi Evron aan het hoofd van Cymmetria. 

Deze technologieën zijn nog niet echt doorgebroken, maar marktonderzoeksbureau Gartner verwacht dat 10 procent van alle bedrijven in 2018 'deception tactics' hanteert. Ze vormen mogelijk een nuttige tweede verdedigingslinie, want firewalls zijn niet waterdicht. Al zullen hackers zich er waarschijnlijk niet door laten afschrikken en wordt hun aanpak ook steeds verfijnder.

Alleen firewall niet meer veilig genoeg
Daarom ontwikkelen startups nieuwe technologieën om hackers te weren.