'Alleen RAID niet voldoende voor back-up'

Langzaam maar zeker verandert het back-up-landschap. Waar vroeger nog geknoeid werd met tape-drives, rukken tegenwoordig de hardeschijf-gebaseerde oplossingen op. Maar volgens Bjrn Heirman van Mobile-Harddisk.nl ontbreekt het nog aan 'back-up-awareness' in het mkb.

Tapes zijn storingsgevoelig, traag, kwetsbaar en het back-up-proces neemt veel tijd in beslag. Met een harde schijf is het back-uppen een stuk sneller, betrouwbaarder en gebruiksvriendelijk geworden.

Ondanks de voortschrijdende techniek en daarmee het toegenomen gemak, is bij veel mkb-bedrijven de back-up nog een ondergeschoven kindje. Iemand die daarover kan meepraten is Bjrn Heirman. Zijn compagnon Bob Hoefsloot richtte drie jaar geleden Real Solutions Haarlem op, dat ondermeer de webshop Mobile Harddisk.nl runt. De winkel verkoopt ondermeer de Qnap QBack-25, een draagbare schijf die van WINMAG Pro het Editor's Choice predicaat kreeg (nr. 4/2007)

Begin 2005 werd Heirman mede-eigenaar van het bedrijf. Sindsdien is het behoorlijk hard gegaan. We concentreren ons nu voor 100% op de webshop en de achterliggende distributie van diverse merken.

Volgens Heirman is het niet best gesteld met de back-up awareness in veel mkb-bedrijven. Veel bedrijven denken dat ze met een RAID-systeem een adequate back-up-voorziening in huis hebben. Maar dat is natuurlijk niet zo, aldus Heirman. Een RAID-systeem spiegelt weliswaar de complete inhoud van een harde schijf op een tweede, maar daarmee voorkom je niet dat bij bijvoorbeeld een brand of diefstal alle data verloren is.

Voor een goede back-up blijft het noodzakelijk dat je een kopie 'het pand uit kunt nemen'. Mobiele harde schijven zijn daarbij het aangewezen medium. Tegenwoordig is er echter een alternatief: de back-up online parkeren bij een provider (zie WINMAG Pro 3/2007). Toch ziet Heirman zijn klanten niet massaal overstappen naar deze nieuwe manier van back-uppen. Ik denk dat veel bedrijven hun data liever zelf beheren. Op die manier hebben ze zelf in de hand wat er met de gegevens gebeurd.

(foto: Elmer van Hest)