Allied Telesis lanceert 'stekkerdoos' voor snel netwerk

Twee componenten zijn met name van belang in een kantoornetwerk: de 'router' die het netwerk verbindt met het internet en de 'switch' die als knooppunt dient voor pc's en printers. Een nieuwe switch van Allied Telesis bevat 48 poorten die op de hoogste snelheid functioneren: 1 Gigabit.

Allied Telesis introduceert met de 'AT-GS950/48 Gigabit Ethernet WebSmart-switch' een switch voor kleine kantoornetwerken en werkgroepen.

Deze 'stekkerdoos' bevat 44 gewone Ethernetpoorten die tot 1000 Mbps (1 Gbit) apparaten (computers, printers, netwerkcamera's) kunnen aaneenkoppelen en 4 speciale poorten die optioneel voorzien in glasvezelconnectiviteit (door toevoeging van een module). In veeleisende omgevingen worden meerdere switches onderling via glasvezel aaneengeschakeld.

Managed, unmanaged
Nu heb je twee soorten netwerkswitches: 'managed' en 'unmanaged'.
Bij een managed switch bepaalt de beheerder / installateur helemaal zelf welk type netwerkverkeer (en van welke gebruiker en van welk apparaat) voorrang krijgt op ander netwerkverkeer. Het inregelen en managen van zo'n systeem is specialistenwerk, maar kan soms noodzakelijk zijn voor bijvoorbeeld een onberispelijke kwaliteit (Quality of Service) digitaal telefoonverkeer (VoIP) over het netwerk. Het telefoonverkeer kan dan bovenaan in de rangorde staan, vervolgens wordt de e-mail afgehandeld en dan pas de surfsessies met de webbrowsers van de gebruikers. Het is specialistenwerk omdat ook de andere netwerkcomponenten (bijv. de router) moeten worden afgestemd op deze ideale situatie.

Niet dom
De AT-GS950/48 WebSmart switch is umanaged, maar dat wil zeker niet zeggen: 'dom'. De switch is ontwikkeld voor kleinere netwerken en wordt standaard al afgeleverd met een 'logische' afhandeling van het dataverkeer. Zo biedt hij standaard een zekere mate van Quality of Service (QoS) en beveiliging. De beheerder kan via de webinterface zijn netwerk verdelen in meerdere netwerklagen (VLAN's), waarbij bijvoorbeeld 'gasten' op het netwerk heel andere rechten en mogelijkheden hebben, dan de vaste krachten, of het management.

Mix van spraak-, data- en videoverkeer
De QoS (de performance van het netwerk) kan worden bevorderd door tot 4 prioriteitswachtrijen in te stellen, voor een mix van spraak-, data- en videoverkeer. Met het oog op extra prestaties ondersteunt de nieuwe switch 'port-trunking'. Daarbij kunnen verschillende poorten samenwerken, waardoor de bandbreedte tussen de switch en een ander netwerkapparaat hoger wordt. De nieuwe WebSmart-switch biedt tevens 'port-mirroring' om diagnoses van netwerkproblemen mogelijk te maken.

De AT-GS950/48 kan ongeautoriseerde gebruikers de toegang versperren met behulp van IEEE 802.1x-gebruikersauthenticatie en een RADIUS-server.

Prijs: 799,-- (excl. btw) | Info: www.alliedtelesyn.nl