Alternatieven voor MS Exchange

Voor veel bedrijven zijn de woorden groupware en mailserver synoniem met Microsoft Exchange Server. Maar met elke nieuwe release van Exchange Server rijst de twijfel: is Exchange nog wel de juiste keuze? Want er zijn aantrekkelijke alternatieven.

Voor veel bedrijven zijn de woorden groupware en mailserver synoniem met Microsoft Exchange Server. Dat is ook niet zo verwonderlijk, want Exchange biedt uitgebreide functionaliteit en goede support. Microsoft heeft bovendien nog een andere troef in handen: het ideale clientprogramma voor de server, Outlook, is onderdeel van Microsoft Office en staat al op bijna elke zakelijke pc geïnstalleerd.

Maar met elke nieuwe release van Exchange Server rijzen ook de twijfels: wel of niet upgraden, moet er nieuwe hardware komen, wat zijn de kosten van de upgrade en is Exchange eigenlijk nog de juiste keuze? Er zijn tenslotte alternatieven voorhanden. Sommige daarvan zijn zelfs gratis, wat overigens niet wil zeggen dat ze niets kosten. Behalve de aanschafkosten van de software heb je natuurlijk te maken met kosten voor hardware, installatie, onderhoud en ondersteuning. In goed Engels: de total cost of ownership. Hoe dan ook, als elke euro telt, dan is Exchange niet je beste keus. Maar wat als de kosten niet je eerste zorg zijn? Als het je vooral gaat om andere praktische zaken zoals beheer, schaalbaarheid, functionaliteit of beschikbaarheid, wat zijn dan de alternatieven? Er zijn er verschillende, bekende en minder bekende, waarvan we er vier onder de loep hebben genomen: Zimbra Collaboration Suite, Kerio Connect, Scalix en het Nederlandse Zarafa.