Amazon lanceert nieuwe eBook reader (video)

Hele volksstammen zeggen dat ze het papieren boek trouw blijven - het leest zo lekker. Maar enkele vooruitstrevende ontwikelaars en mediabedrijven weten beter. Ze blijven de consumentenmarkt bestoken met digitale boekenlezers die steeds iets beter zijn dan de voorgangers.

Onder de 'eBook pushers' vinden we niet de minsten. Zoals Amazon dat via de eBook flink in de kosten van papier en distributie wil besparen omdat het dan alleen nog maar voor de content (feitelijk alleen nog de rechten) hoeft af te rekenen. Het bekende boeken-cd-videoverzendhuis lanceerde deze week de Kindle 2 voorlopig alleen in de VS. De nieuwe reader is dunner, komt met een soort qwerty toetsenbord en oogt wel iets sexy'er dan zijn voorganger die niet al te succesvol is.

Doelgroep
De vraag is of Amazon en ook andere initiatiefnemers niet de verkeerde doelgroep benaderen. Consumenten zijn zoals gezegd dolblij met hun papieren pockets en fraaie koffietafelboeken. Het is erg lastig gebruikers weg te lokken van een product dat in hun optiek prima voldoet.

Scholieren zeulen ondertussen met schooltassen vol boeken die achteraf niet altijd nodig blijken te zijn. En ook technici en andere kenniswerkers balen van hun dikke handboeken. Zouden die studenten en techneuten niet veel blijer zijn met een altijd up-to-date elektronische berboek van een paar honderd gram? Juist hier zijn flinke besparingen mogelijk.

Geen kleuren, wel internet
Helaas toont de nieuwe Kindle nog altijd geen kleuren in zijn display. Er zijn 16 geemuleerde grijswaarden mogelijk in een 600 x 800 pixels resolutie. Het display werkt met E-ink, een technologie die anders dan gewone schermen nauwelijks stroom vergt en goed is af t elezen in de zon. Het voor boeken beschikbare geheugen is 1,5 GB. Voldoende voor vele honderden boeken, afhankelijk van hun omvang.

Onderstaand een promovideo van Amazon:

/>

Heel interessant is de ingebouwde umts-modem voor mobiel internet. Dat levert de mogelijkheid op de Kindle als een mobiel elektronisch informatiescherm te gebruiken, voorzien van actuele informatie. Dat hoeft niet per se een boek te zijn.

De Kindle 2 is voorlopig niet in Nederland verkrijgbaar. In Nederland is er een Nederlands initiatief, de iLiad van iRex technologies (een Philips-dochter). Hij is verkrijgbaar samen met een NRC-abonnement. Je kunt de krant dagelijks downloaden naar je reader. De krantenjongen rijdt aan je huis voorbij.