AMD komt met eigen 'Centrino'

AMD komt met een eigenchipset voor laptops. Hiermee wil het Intel's veelgebruikte Centrino-platform van de troon stoten. Opvallend, want AMD beweerde altijd dat een dergelijkCentrino-achtig totaalplatform fabrikanten en consumenten beperkte in hun keuzevrijheid.
Het nieuwe platform bevat onder andere een processormet de codenaam 'Griffin'. Deze is volgens AMD energiezuinig, zonder concessies te doen aan de prestaties. Het nieuwe platform, nu nog met de codenaam 'Puma', moet AMD een steviger positie in de laptopmarkt verschaffen. Deze wordt nu nog gedomineerd door Intel, met zijn Centrino-platform. Het Puma-platform leunt voor de beeldbopbouw op technologie van ATI.

Power on demand
AMD wil door middel van een geavanceerd 'power on demand'-systeem het stroomverbruik in de laptop sterk terugdringen. Hiervoor heeft het verschillende subcomponenten van deprocessor voorzien van onafhankelijke stroomtoevoer. Dezeprocessoronderdelen kunnen naar mate debenodigde rekenkrachtmeer of minder stroom toegevoerd krijgen. De processor zelf kan in kloksnelheidzakken tot1/8van de maximale snelheid. De processor zal dit energiebeheer zelf regelen, onafhankelijk van het energiebeheer in het gebruiktebesturingssysteem.

Opvallend
Het is opvallend dat juist AMD met eeneigen 'totaalplatform' voor de laptop komt. De chipmaker gaf jarenlang af op het Centrino-platform omdat dit volgens hen de consumenten en laptopbouwersonvoldoende keuzemogelijkheden bood en ze in een Intel-keurslijf dwong. Het Puma-platform is echter een soortgelijke totaaloplossing die geen ruimte overlaat voor andere kernonderdelen dan die van AMD.

Medio 2008
Volgens AMD zal de nieuwe processor eind dit jaar in massaproductie gaan. Laptops gebaseerd op het Puma-platform zullen vervolgens medio 2008 het levenslicht zien.

Bron: CNet News