Amerikaanse overheid start onderzoek naar Google

De Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) start een onderzoek naar de dominante rol van Google in de zoekmachinemarkt. Dit meldt persbureau Bloomberg naar aanleiding van een gesprek met drie anonieme bronnen.

De FTC heeft een aantal technologiebedrijven gevraagd informatie in te winnen over de zoekgigant. Volgens hoogleraar Eleanor Fox van de universiteit van New York kan Google door een dergelijke aanklacht 'wel eens de nieuwe Microsoft worden'. Zij doelt daarmee op de miljoenen die de softwarebakker moest betalen voor zijn monopoliepositie en marktdominantie. 

Hoogleraar Rechten James Grimmelmann denkt dat de FTC een moeilijke zaak heeft tegen Google. Volgens hem hebben ze hun dominante positie vooral verkregen doordat 'ze gewoon betere zoekresultaten hebben dan hun concurrenten'. Toch denkt hij dat de zoekgigant haar positie wel heeft misbruikt bij het aanboren van nieuwe markten. 'Dit misbruik zou tot een rechtszaak kunnen leiden', aldus Grimmelmann.   

Er lopen momenteel al onderzoeken naar de zoekgigant in de Amerikaanse staat Texas en de Europese Unie. Zowel Google als de FTC wilden tegenover Bloomberg geen commentaar geven over de kwestie.