Amsterdamse ambtenaren krijgen twitterles

Ambtenaren van de gemeente Amsterdam krijgen les in het gebruik van sociale media in werksituaties. De gedachte is dat communicatie via Twitter, Hyves, LinkedIn en Facebook een waardevolle aanvulling kan zijn op het communiceren via pers en website.

Dat meldt het vaktijdschrift Binnenlands Bestuur. De gemeente wil dat bijvoorbeeld voorlichters beter kunnen inspringen op een foutieve berichtenstroom die via sociale media worden verspreid. Ook kunnen ambtenaren via deze kanalen oppakken wat er leeft in de samenleving.

“Twitter en Facebook zijn in opkomst, maar tegelijk voor veel ambtenaren nog een onbekend terrein. Een groep ambtenaren van stadsdelen en van diensten zoals GGD en brandweer wilden zien wat zij met sociale media kunnen doen”, aldus een woordvoerder van het stadsdeel Centrum.

Voor het gebruik van de sociale media door ambtenaren, heeft de gemeente Amsterdam een richtlijn opgesteld. Zo moeten ze de schijn van belangenverstrengeling voorkomen en altijd duidelijk maken of ze als ambtenaar of als privé-persoon communiceren.