Analyse: Linux-industrie blij met Vista

Het is een beetje een kromme redenering, maar toch niet helemaal onlogisch. Linux-ontwikkelaars zijn blij met de introductie van Windows Vista. Nu kunnen ze immers goed aangeven hoeveel minder pc-kracht en euro's of dollars je nodig hebt om van hun alternatief gebruik te maken.

De reacties van de Linux-industrie op de introductie van Windows Vista, een half jaar geleden, laat zich wel lezen als een sterk staaltje 'wishful thinking'. Hun redenering is dat het marktaandeel van Microsoft, op zijn huidige topniveau, alleen maar kan zakken, terwijl dat van Linux alleen maar kan groeien. Vanuit dat vertrekpunt kun je gemakkelijk roepen dat Windows Vista 'een grote stimulans is voor Linux'.

SUSE
Ron Hovsepian, ceo bij Novell, producent van de Linux-distributie Suse, denkt dat Linux op de desktop de toekomst heeft: "Het zal langzaam en per marktsegment gaan. Ik denk dat de snelste groei in het mkb te zien zal zijn. Kleine ondernemingen zijn het meest prijsbewust. SUSE Linux Enterprise Desktop kost een tiende van Windows Vista", aldus Hovsepian op Computable.nl.

Maar harde (groei)cijfers kan Novell uiteraard nog niet noemen, bij een op de toekomst geprojecteerde trend. Novell was wel zo slim juist voor de introductie van Windows Vista de nieuwste zakelijke versie 10 van hun operating systeem uit te brengen. De aankondiging van autofabrikant Peugeot SUSE 10 'business edition' op twintigduizend pc's te installeren kwam op de dag dat Vista in Europa gelanceerd werd.

Linux is van niemand
Als belangrijk voordeel van Linux schetsen betrokkenen de aanschafprijs. Maar dat is slechts een klein deel van de Cost Of Ownership. Het grote nadeel voor zakelijk gebruikers is dat de kernel van Linux van niemand eigendom is. Dat maakt het volgens Cole Crawford, it-strateeg bij Dell, erg lastig om service level agreements af te spreken; garanties die je als zakelijke gebruiker bikkelhard nodig hebt.

Bij gebruik van Windows of MacOS kun je Microsoft of Apple (eind)verantwoordelijk houden voor de werking van hun 'softwaremotor'. Bij Linux is deze pc-motor openbaar en van iedereen, dus van niemand specifiek. Daar kan een automatiseerder die Linux in je bedrijf komt installeren (je gaat dit als ondernemer vast niet zelf doen) geen bikkelharde garanties op baseren, voor een goede werking van de software in de toekomst.

Terug naar XP
Toch schat Dell-topman Crawford de groeikansen van Linux optimistisch in: "Windows Vista heeft waarschijnlijk de grootste kans voor Linux gecreerd om meer marktaandeel te krijgen", aldus Crawford, in een speech op de jaarlijkse LinuxWorld Conferentie. Volgens Crawford zijn er veel bedrijven na het implementeren en gebruiken van Vista toch weer teruggestapt op Windows XP.

Opvallend is wel dat Dell eerst zijn laptops voor consumenten van Linux (Ubuntu) voorziet en pas later de notebooks voor bedrijven (met Novell SUSE Linux).

Voor de goede orde: "Linux heeft een marktaandeel van 1 procent. De besturingssystemen van Microsoft hebben 90 procent marktaandeel. "Verwacht wordt dat Linux de komende twee jaar meer marktaandeel zal krijgen," zegt Crawford (op Computable).

Bron: computable.nl