App Spotter: 3/11 Project

De aardbeving in Japan was de zwaarste die het land ooit heeft getroffen. Dagenlang waren de verschrikkelijke beelden te zien in de media. Verschillende acties werden op touw gezet voor het inzamelen van geld voor de slachtoffers, ook Apple voegt zich hierbij met een speciale app.

De applicatie luistert naar de naam 3/11 Tsunami Photo Project en werd in samenwerking met de Japanse ontwikkelaar Kodansha gemaakt. De aankoopprijs van 0,79 eurocent gaat in z'n geheel naar de slachtoffers van de ramp.

De app bevat foto's van veertien internationaal bekende fotografen die werkzaam waren in het rampgebied. De complete lijst bestaat uit: Shiho Fukada, Adam Dean, James Whitlow Delano, Dominic Nahr, Jean Chung, Keith Bedford, Paula Bronstein, Pieter ten Hoopen, David Guttenfelder, Jake Price, Guillem Valle, Giulio Di Sturco, Ryo Kameyama en Ko Sasaki.

Slideshow

Op je scherm krijg je een soort slideshow te zien van 106 pagina's. Deze versie bevat de foto's van de eerste zeven fotografen uit de lijst hierboven. Eind april komt er een vervolg van de andere zeven.

De afbeeldingen worden in goede kwaliteit getoond en benutten het volledige scherm van je iOS-apparaat. De app toont eerst een dia met de naam van de fotograaf en een kort persoonlijk verhaal over de aardbeving, wat ook te beluisteren is. Hierna kun je door een aantal foto's van hem of haar bladeren. Als extra verschijnt er nog een kort overzicht van de getoonde beelden met een omschrijving van wat er te zien was en waar ze genomen zijn. Via het menu krijg je direct toegang tot het werk van de verschillende fotografen. 

De geselecteerde foto's zijn indrukwekkend en ook erg ingrijpend. Op veel beelden zie je de enorme bergen puin die door de vloedgolf veroorzaakt zijn. Je ziet ontheemde mensen tussen weggespoelde auto's en delen van huizen. Het werk toont wederom de kracht van fotografie bij dergelijke rampen en zijn stuk voor stuk kunstwerken. Een aanrader voor de fotografieliefhebber en voor iedereen die Japan wil steunen.