App Spotter: Ansel Adams

Dat techniek allesbehalve leeftijdsgebonden is, bewijst de Ansel Adams-app. Hoewel de man in 1902 geboren werd en 26 jaar geleden overleed, doet zijn werk het prima op de iPad. Oude foto's gecombineerd met de nieuwste techniek blijkt een gouden combinatie.

In de Ansel Adams-app is veel meer te vinden dan alleen foto's van één van de meest gelauwerde Amerikaanse fotografen van de vorige eeuw. Uiteraard is er gedacht aan interactieve elementen in de vorm van filmpjes en audio-commentaar, maar er is ook plaats voor persoonlijke elementen.

Zo zijn in de app brieven en kaarten van Adams aan familie, vrienden, collega's en zelfs president Carter te vinden. Leuk foefje is dat je deze kunt voorzien van je eigen tekst, een Adams-foto en vervolgens zelf digitaal kan versturen.

Samenwerking

De app is voortgekomen uit een samenwerking tussen de Hachette Book Group en de Ansel Adams Trust. Naast een uitgebreide biografie van Adams, zijn hierdoor ook veertig zorgvuldig geselecteerde foto's van hem beschikbaar gekomen. Deze bestrijken zijn volledige carrière en geven daarom in combinatie met de tekst een helder en compleet beeld van Adams' leven.

De makers stellen dat het gebruiken van de app een zelfde gevoel teweeg brengt als het zien van een originele Adams-foto in het museum en daar hebben ze enigszins gelijk in. In plaats van losse foto's, stukjes tekst en een filmpje te zoeken op internet, vormt de app een ware 'Adams-ervaring'.

Visueel en tekstueel

Met een prijs van net geen 11 euro is de app niet één van de goedkoopste. Om het verplichte kost voor iedere fotograaf te noemen gaat te ver, maar iedereen die geïnteresseerd is in fotografie zal er zeker een tijdje zoet mee zijn. Zowel visueel als tekstueel, want in de app is ook het grootste interview (voor Playboy) dat Adams ooit gaf, terug te lezen.

Als de complete bibliografie nog niet genoeg is, kun je via externe links naar verschillende Adams-fanwebsites surfen. Maar het lekkerst is toch wel om onderuitgezakt op je bank zijn foto's te bekijken en te luisteren naar het audio-commentaar. Of je eigen muziek, welke vanuit de app direct te bedienen is.