App Spotter: CameraBag for iPad

Er zijn talloze iPhone-apps om je foto's snel en eenvoudig van een leuk filtertje te voorzien. CameraBag is er n van. Er is echter ook een versie geoptimaliseerd voor de iPad, waarmee je het grote scherm kunt benutten.

Stel: je bent op vakantie, hebt net je geheugenkaartje geleegd op je iPad en je wilt wat foto's delen op je fotoblog. Maar niet zonder ze even van een snelle bewerking te voorzien.

CameraBag for iPad voorziet in die behoefte. Hoewel de app ook voor de iPhone bestaat, is het helaas geen universele versie, je zult 'm dus voor elk apparaat los moeten aanschaffen. Daar staat wel een aangepaste interface voor de iPad tegenover. Die is overigens erg eenvoudig; je kiest een foto uit je albums en 'slidet' vervolgens door de beschikbare filters heen.

Filters

CameraBag geeft je keuze uit tien effecten. Dat is vrij weinig, zeker omdat er waarschijnlijk ook wel een paar filters zijn die je meteen kun wegstrepen omdat ze niet in de smaak vallen. Wel heb je voor elke filter een variatieknop, die het effect net iets aanpast. Zo kun je een paar keer drukken totdat het resultaat naar je zin is. Wat schuifjes om zelf kleur en contrast te regelen waren welkom geweest, maar CameraBag for iPad houdt het simpel.

Borders

Naast filtereffecten kun je foto's van randen voorzien en ze in een ander beeldformaat uitsnijden. Sommige filters zijn standaard voorzien van een rand en uitsnede, maar je kunt er voor kiezen deze niet toe te passen en zelf de controle te behouden. Geef je de foto's een andere beeldverhouding, dan houd je altijd het midden van het beeld over. Je kunt tijdens het bijsnijden niet schuiven.

Exporteren

Zijn je foto van het gewenste effect, randje en beeldformaat voorzien, dan kun je 'm exporteren. Je hebt keuze uit 600, 800, 1200 pixels of de volledige resolutie. Het blijft bij opslaan (als nieuw bestand) of versturen per mail. Wil je het resultaat delen op bijvoorbeeld Facebook, Tumblr of Twitter, dan zul je dat met behulp van een andere app moeten doen.

Ondanks het kleine aantal filters zijn er toch leuke resultaten te halen uit CameraBag for iPad. Dankzij de 'Vary'-knop zien je bewerkingen er ook niet altijd hetzelfde uit. Iets uitgebreidere instelopties en mogelijkheden om je foto te delen hadden we op prijs gesteld, maar al met al doet de app wat je er van kunt verwachten: in een handomdraai zijn je foto's voorzien van een leuk effectje.