App Spotter: Catan

De kans is vast groot dat je tijdens een regenachtige dag wel eens het bordspel de Kolonisten van Catan hebt gespeeld. Smaakt dat naar meer, maar heb je even geen vrienden of familie bij de hand om mee te spelen, download dan de app Catan.

De applicatie is de digitale variant van het bordspel en is net zo leuk en verslavend om te spelen als de versie van hout en karton. Het doel van Catan is het bouwen van nederzettingen op een eiland, waarvoor je de juiste grondstoffen moet verzamelen.

Het leuke aan het spel is dat het elke keer anders is wanneer je het speelt; niet alleen verandert bij elk spel de opbouw van het eiland, maar ook kun je elke keer een verschillende tactiek uitproberen. Hierdoor blijft Catan ook voor gevorderde spelers interessant.

Tegenstanders

Je tegenstanders kunnen zowel computergestuurde als 'echte' medespelers zijn. Multiplayer via internet is daarbij helaas niet mogelijk; je zult daarom je iPhone of iPad moeten doorgeven wanneer je met anderen speelt. Met de kunstmatige intelligentie van de computergestuurde tegenstanders zit het wel goed en je kunt daarbij kiezen uit verschillende persoonlijkheden met allemaal hun eigen speeltstijl.

Het spel ziet er redelijk leuk uit, maar is zeker niet bijzonder. De muziek en de geluidseffecten zijn daarentegen van goede kwaliteit; dit is iets wat het bordspel helaas nooit kan bieden. Catan bevat verder een snelcursus om het spel te leren en houdt uitgebreide statistieken van elk spel bij.

Uitbreidingen

Als je de app Catan koopt voor 4 euro (de prijs van zowel de iPhone/iPodTouch- als de iPad-versie), krijg je alleen de beschikking over het basisspel. Upgraden naar de uitbreiding Zeevaarders kost je 3 euro extra; helaas is Steden en Ridders (nog) niet beschikbaar. Houd je van bordspelen en is er niemand in de buurt om mee te doen, dan is de app Catan een echte aanrader.