App Spotter: Discover

De iPad wordt steeds populairder. Elke dag komen er meer apps bij en ook tijdschriften, waaronder WINMAG Pro, verschijnen voor het plankje. Ontwikkelaar Cooliris maakte een combinatie hiervan met een app die het mogelijk maakt om Wikipedia als tijdschrift te lezen.

Discover, zoals de applicatie heet, steekt de database van de online encyclopedie Wikipedia in een strak tijdschriftjasje. Door middel van een aantal veeg-bewegingen kun je gemakkelijk navigeren door de bijna oneindige bron van kennis.

Als je de app opent krijg je de cover van het Wikipedia-tijdschrift te zien. Die bestaat uit de titel en een grote foto van het artikel van de dag. Wil je het lezen dan druk je erop. Vervolgens kun je door de pagina’s bladeren door met je vinger van rechts naar links over het scherm te vegen. Je hoeft dus niet meer oneindig naar beneden de scrollen zoals in de browserversie, maar je slaat gewoon elke keer een virtuele bladzijde om.

Vegen door Wiki

Wanneer je van onder naar boven veegt kom je in het zoekscherm van Discover. Hierin kun je zelf op onderwerpen zoeken in de encyclopedie, zoals je ook gewend bent van de gewone website. Veeg je van boven naar onder dan krijg je je zoekgeschiedenis te zien, zodat je eerder opgezochte artikelen opnieuw kunt bekijken of het zoekgedrag van je partner kunt controleren.

De app maakt ook optimaal gebruik van de bewegingssensor. Draai je bij het lezen van een wiki de iPad horizontaal, dan krijg je rechts op je scherm aanverwante artikelen te zien. Ook kun je terugkeren in het hoofdmenu door kort met de tablet te schudden.

De applicatie ziet er erg mooi uit en werkt uitstekend op de iPad. Ideaal voor de Wikipedia-verslaafden die lekker op de bank of in bed van hun favoriete encyclopedie willen genieten. Maar ook als je snel even iets op wilt zoeken werkt Discover dankzij de handige iPad-gebaren uitstekend. Uiteraard moet je iPad wel met het internet verbonden zijn voor het raadplegen van Wikipedia, offline kun je wel eerder bekeken artikelen lezen. Het enig nadeel is eigenlijk dat de app er alleen (nog) in het Engels is. Heb je hier geen problemen mee, dan is Discover zeker een aanrader.