App Spotter: DropBox (iPhone/Android/BlackBerry)

DropBox werkt volgens de makers als een 'magische tas' waarin je al je spullen altijd bij de hand hebt. Het komt erop neer dat je met dit programma en de bijbehorende applicatie toegang hebt tot bestanden die je in de cloud, online dus, hebt opgeslagen.

De gratis versie van DropBox komt met twee gb aan online-opslagruimte. Hier kun je bijvoorbeeld tekstbestanden of foto's opslaan via je vaste computer, om deze vervolgens op een andere plek weer op je BlackBerry, Android-telefoon, iPhone of iPad tevoorschijn te halen.

Dit houdt in dat je gemakkelijk bij je bestanden kunt komen, zonder deze naar jezelf te e-mailen of rond te lopen met een usb-stick. Zo kun je thuis een presentatie voorbereiden op je desktop en deze tijdens een vergadering weer op je smartphone of tablet inzien. Hiervoor moet je uiteraard wel de DropBox-applicatie op je toestel hebben geïnstalleerd.

Benaderbaar

Je eigen webstek op DropBox is via elke browser te benaderen, maar komt vooral tot zijn recht door de applicatie te gebruiken op je smartphone of tablet. Met DropBox is het bijvoorbeeld een stuk gemakkelijker om bestanden van je iPad af te halen of erop te zetten dan via synchronisatie met iTunes.

Met DropBox is het daarnaast mogelijk om mappen publiekelijk of met geselecteerde gebruikers te delen. De data wordt hierbij via een veilige ssl-verbinding verzonden en is tijdens het transport versleuteld. Heb je niet genoeg aan twee gb opslagruimte, dan kun je betalen voor vijftg of honderd gb.