App Spotter: ForeverMap

Elke smartphone en tablet is tegenwoordig standaard uitgerust met een kaartenprogramma om mee te navigeren en routes mee te plannen. De app ForeverMap onderscheid zich van deze programma's door de kaarten ook offline beschikbaar te maken.

Een kaartenprogramma is enorm handig om in het buitenland je weg te vinden of om in afgelegen gebieden te navigeren. Maar juist op deze plekken is het niet altijd mogelijk om een internetverbinding te leggen of is dit schrikbarend duur.

Offline

ForeverMap lost dit op door gebruikers de kaarten te laten downloaden op hun smartphone of tablet, waardoor deze ook zonder internetverbinding kunnen worden gebruikt. Het nadeel is dat de gedownloade kaarten uiteraard wel ruimte innemen op het opslaggeheugen van je mobiele apparaat.

Dit kan variëren van een kleine 4,77 MB voor de kaart van IJsland, tot wel ruim 278 MB voor de plattegrond van heel Nederland. Eenmaal gedownloade kaarten kunnen ook weer worden verwijderd, zodat je na je vakantie in het buitenland je toestel eventueel weer leeg kunt maken.

Europa

Momenteel zijn voor ForeverMap de kaarten van bijna alle Europese landen te downloaden, met daarop ook informatie over onder meer restaurants, hotels, en musea. De app maakt gebruik van de kaarten van het communityproject OpenStreetMap. Met deze Wikipedia van de digitale kaartenwereld kunnen projectleden zelf kaarten aanpassen, waarmee de informatie nog nauwkeuriger zou moeten zijn.

Hoewel de app in het gebruik niet altijd soepel loopt, is ForeverMap dankzij de offline-functionaliteit een zeer handige digitale kaartenbak. Voor Android is ook een gratis lite-versie beschikbaar, waarbij de kaarten op basis van peer-to-peer worden gedownload. Wil je een betrouwbaardere downloadsnelheid, dan moet je je portemonnee trekken.