App Spotter: Google Goggles

Stel, je krijgt een schilderij onder ogen waarover je meer wilt weten, maar informatie zoals de titel en de schilder ontbreken. Op internet is dit vast te vinden, maar hoe 'vertel' je aan een zoekmachine welk schilderij je precies bedoelt?

Dat kan met Google Goggles, een applicatie die gebruikmaakt van de camera in je Android-telefoon of iPhone. Richt je deze camera op het schilderij, dan wordt er een visuele zoekopdracht naar de zoekmachine van Google verstuurd.

Wordt de afbeelding vervolgens herkend door Google, dan kun je via de bijbehorende zoekresultaten nadere informatie krijgen. Goggles werkt bovendien niet alleen bij schilderijen, maar ook bij onder meer logo's, omslagen van boeken en bekende gebouwen.

Vertalen

Bovendien kun je de applicatie ook gebruiken als een vertaalmachine. Goggles herkent bijvoorbeeld de woorden op een buitenlandse menukaart en kan deze omzetten naar andere talen. Helaas ontbreekt ondersteuning voor het Nederlands, maar een Spaanstalige menukaart omzetten in het Engels brengt allicht wat meer duidelijkheid wat betreft het aanbod.

Volgens Google kun je met Goggles ook bedrijfskaartjes visueel lezen, waarna de informatie automatisch in je contactenlijst wordt ingevuld. Helaas werkt dit nog niet optimaal en wordt niet alle informatie correct gelezen en op de juiste plek gezet.

Moeite

Ook heeft Goggles moeite met de wat minder bekende afbeeldingen, logo's en boeken. Daarnaast kan de applicatie niet uit de voeten met bepaalde objecten zoals dieren, planten en meubelstukken.

Desalniettemin heeft deze gratis applicatie af en toe zeker nut en is het bovenal een leuke gadget om mee te stoeien. De makers zeggen bovendien Goggles verder te ontwikkelen, dus wie weet wat de toekomst voor deze applicatie in petto heeft.