App Spotter: Google Sky Map

Google lijkt van alles in kaart te brengen: niet alleen geeft de zoekgigant zicht op websites, de aarde en het menselijk lichaam, maar ook op de sterrenhemel. Met de app Google Sky Map heb je een ideaal hulpmiddel om de sterren te bestuderen.

Google Sky Map is de Android-tegenhanger van Star Walk voor de iPad en biedt vergelijkbare functionaliteiten. Door je smartphone of tablet op de hemel te richten, krijg je op het scherm te zien tegen welke sterren je aankijkt.

De app geeft je niet alleen informatie over de sterren die op de aarde neerkijken, maar ook over de sterrenbeelden die ze vormen, de planeten en de zogenoemde, op kometen lijkende, Messier-objecten.

Zoekfunctie

Ook is het mogelijk om gericht naar deze hemellichamen te zoeken. Door in het zoekveld de naam van een ster of planeet in te vullen, verschijnt er een pijl in beeld die je naar dit object op het scherm leidt. Zo kun je bepalen waar in de 'echte' hemel deze objecten zich bevinden.

Google Sky Map bevat daarnaast een aantal prachtige foto's die met de Hubble ruimtetelescoop zijn gemaakt. Deze zijn via de zoekfunctie ook op het scherm terug te vinden. Daarnaast bevat de app een tijdreismodus. Hiermee kun je naar het verleden of de toekomst reizen om te kijken hoe de sterrenhemel er toen uitzag of uit zal zien.

Nachtmodus

Tenslotte heeft Google Sky Map een handige nachtmodus. Deze geeft de sterrenkaart in gedempte roodtinten weer, waarmee je je ogen beschermt als deze eenmaal aan het donker gewend zijn. Google Sky Map ziet er helaas een stuk minder mooi uit dan Star Walk, maar is daarentegen wel helemaal gratis.