App Spotter: Google Translate

Ben je vaak onderweg en heb je niet genoeg plek in je tas om een woordenboek mee te nemen? Dan is Google Translate de ideale applicatie. De app is de meest complete vertaalapplicatie die voor je Android-toestel te vinden is.

Google Translate, oftewel Google Vertalen in de Nederlandse Android-applicatiewinkel, is de mobiele incarnatie van de webversie. Met als bijkomend voordeel dat je de app heel gemakkelijk onderweg kunt gebruiken.

De applicatie ondersteunt tekst naar tekst-vertaling voor in totaal 53 talen, van Japans tot Afrikaans en van Haïtiaans Creools tot Tagalog. Uiteraard worden ook voor Nederlandse gebruikers gangbare talen als Nederlands, Engels, Duits en Frans ondersteund.

Text to speech

Daarnaast is er voor enkele talen text tot speech-ondersteuning aanwezig. Dit houdt in dat de applicatie de vertaalde tekst voor je uit kan spreken, waaronder Engels, Duits, Frans en Spaans. Ook is er sinds kort de mogelijkheid om gesproken tekst te vertalen en door de app te laten uitspreken, hoewel dit alleen beschikbaar is voor Engels en Spaans.

De interface ziet er bijzonder simpel en gelikt uit en heeft weinig overbodige toeters en bellen. Een handige toevoeging is een shortcut naar je sms-inbox om sms'jes in zijn geheel door de vertaalmachine te halen, mocht je vaak berichten krijgen van buitenlandse contacten.

Archief

Eenmaal gemaakte vertalingen worden opgeslagen in het archief binnen de app zelf om snel terug te kunnen vinden. Ook is op deze manier de applicatie offline te gebruiken, maar helaas is voor nieuwe vertalingen een actieve internetverbinding noodzakelijk.

Google Translate is verre van perfect: vooral langere zinnen komen vaak niet grammaticaal correct door de vertaalmachine. Ook werkt het inspreken in plaats van intypen van een tekst vaak niet optimaal.

Toch is Google Translate een geweldige, en bovendien gratis, applicatie. Door één simpele download haal je heel wat vertaalkracht in huis en is de kans groot dat je in het buitenland stukken beter je weg kunt vinden.