App Spotter: Instagram (iPhone)

Even je status updaten op facebook, een krabbeltje op Hyves, 140 tekens het wereld wijde web op tweeten: sociale netwerken zijn vooral ingesteld op tekst. Ben je meer visueel ingesteld, dan is Instagram voor de iPhone een mooi alternatief.

Instagram is een 'ontzettend leuke en eenvoudige applicatie om je leven te delen', aldus de makers. De app is gratis te downloaden, voor je er gebruik van kunt maken moet je wel eerst (eveneens gratis) een account aanmaken.

In feite is Instagram een camera-applicatie met daaraan een eenvoudige sociale netwerkdienst gekoppeld. Het principe is simpel. Je start de applicatie, maakt een foto - voegt eventueel een effectje toe - en deelt deze op Instagram. Je volgers kunnen laten weten dat ze je foto mooi vinden door op 'like' te klikken, of een reactie geven. In de 'feed', de startpagina van de app, zie je de laatste foto's van de mensen die je volgt op Instagram.

De app is handig gelinkt aan andere sociale netwerk­sites. Je kunt je Instagram-account koppelen aan Facebook, Flickr, Twitter, Tumblr en Foursqaure. Per foto bepaal je voor het publiceren op welke accounts je plaat terechtkomt. Ook kun je gps-coordinaten laten koppelen aan de foto, zodat je volgers zien waar je bent.

Volgers

Aan vrienden  kom je door Instagram in je contactenlijst, Facebook en Twitter-account te laten zoeken naar mensen die al gebruik maken van de dienst. Ook kun je handmatig contacten toevoegen aan de hand van hun gebruikersnaam of iemand uit je contactenlijst een uitnodiging sturen. De Popular-knop roept een overzicht van de populairste foto's van het moment, van alle Instagram-gebruikers en is daarmee  een leuke manier om inspiratie op te doen.


Hippe effecten

Ook los van het sociale aspect is Instagram een aardige aanvulling voor je telefooncamera. Je kan je foto's voorzien van twaalf verschillende effecten. Net als bij het populaire (betaalde) Hipstamatic gaat het vooral om retro, lomo en jaren '70-achtige filters. Ook kun je al gemaakte foto's uit je collectie voorzien van een filter.

Conclusie

Instagram doet wat het belooft. Of je het 'ontzettend leuk' vind kunnen we je niet garanderen, maar het kost je in ieder geval niks. Met behulp van de effecten zijn meer dan aardige resultaten te behalen. Helaas heeft de app wel een duidelijk minpunt: foto's worden alleen in lage resolutie van ca. 600 x 600 pixels opgeslagen. Je meesterwerkjes groter dan postzegel­formaat printen is er dus niet echt bij.

Foto © Julian Huijbregts